ADANA'da, kardeşinin öldürülmesinden sorumlu tuttuğu 43 yaşındaki Kadir Karaca'yı öldürmekten yargılanan 32 yaşındaki Erdal Tivsiz, 'haksız tahrik' indiriminden de yararlandırılarak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Olay, 4 Kasım 2002'de, merkez Yüreğir İlçesi Ulubatlı Hasan Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, seyyar satıcı Erdal Tivsiz, kardeşi Ferhat Tivsiz'in 1990'da öldürülmesinden sorumlu tuttuğu Kadir Karaca'yı büyükbaş hayvan taşıdığı kamyonet içerisinde pompalı tüfekle vurarak öldürdü. Erdal Tivsiz, olayın ardından izini kaybettirdi. Cinayetin kan davasından kaynaklandığı iddiasıyla firardaki Erdal Tivsiz ile birlikte kardeşi 31 yaşındaki Serdal ile babası 64 yaşındaki Ramazan Tivsiz hakkında Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Serdal ile babası Ramazan Tivsiz'in tutuksuz yargılanması sürerken, firari sanığın yakalanması için geçtiğimiz aylarda yeniden çalışma başlatan polis, bütün aile fertlerinin nerede yaşadıklarını araştırmaya başladı. Aile fertlerinden Selami Tivsiz'in Çorum'da kimliğini yenilediği bilgisine ulaşan polis ekipleri, sonra da bu kimliği cinayet suçundan aranan Erdal Tivsiz'in kullanarak Antalya'nın Kepez İlçesi'nde esnaflık yaptığını saptadı.
'İŞ ADAMIYIM'
Kepez'de yakalanıp Adana'ya getirilen sanık Tivsiz, işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Rahat tavırlarıyla dikkat çeken ve üzerinden 11 bin 500 lira çıkan Tivsiz, "Bu Adana polislerine helal olsun. Türkiye'nin her yerinde yedirdim, Adana yemedi. Kandıramadım. Antalya'da çalışıyordum. İş adamıyım, ticaret yapıyordum. Tekstil işi yapıyordum. Rusça biliyorum, İngilizce biliyorum. 4 dil biliyorum" dedi.
'KAN DAVASI DEĞİL'
Hakkında açılan davanın devam ettiği Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmaya çıkarılan sanık Tivsiz, itiraf ettiği cinayetin kardeşinin öldürülmesiyle bir ilgisinin bulunmadığını iddia ederek şunları söyledi:
"Kamyonetiyle yeni aldığım motosikletime çarptı. Çok sinirlendim. Kendisine kör müsün diye bağırdım. O da bana 'Vay sen misin bana kör diyen' diyerek saldırdı. Ben yere düştüm, yerdeydim, acizdim, bir şey yapamıyordum. Beni darp etti, hakaret etti. Ben de kendisine tabure attım. Başından yaralandı. Sonra bana mahallede 'Sen onun kafasını kırmışsın. Sen bittin' dediler. Olaydan sonra beni araştırmaya başlamış. Ondan kaçmaya başladım. Ama olay günü karşılaştık. Ekmek sattığım bisikletin zinciri çıktı. Bacağımdan özürlü olduğum için kaçamadım. Tüfeği alarak, yeter diye bağırıp ateş ettim. Benim ayağım sağlam olmadığı için başka türlü kurtulma şansım yoktu. Kaçamadığım için katil oldum. 21 yaşında hayatım zindan oldu."
MAHKEME 'KASTEN ÖLDÜRME' DEDİ
Mahkeme heyeti, sanık Tivsiz'i 'kasten adam öldürme' suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Sonra da cezası, cinayeti tahrik altında işlediğine kanaat getirilerek 18 yıla, duruşmalardaki iyi halinden dolayı da 15 yıla indirildi.
Serdal ile Ramazan Tivsiz'in ise delil yetersizliğinden beraatına karar verildi.