İZMİR Karşıyaka CHP İlçe eski Başkanı Adnan Alabay, avukat yeğeni Devrim Alabay ve iki avukatın da aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 53 sanığın yargılandığı 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yolsuzluk davasında, 7 sanık tahliye edildi. Gece yarısına kadar süren duruşma sonunda tahliye olanlar arasında Adnan Alabay ile avukat Barış Akyol da yeraldı.
İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Karşıyaka bölgesinde faaliyet gösteren organize suç örgütü şikayeti üzerine hakerete geçti. Ekiplerin yaklaşık 1.5 yıl süren takibinin ardından örgütün yöneticileri olduğu iddia edilen İzmir Barosuna kayıtlı Avukat Devrim Alabay ile amcası CHP Karşıyaka eski İlçe Başkanı Adnan Alabay ve Ali Alabay'ın da bulunduğu zanlılara yönelik İzmir, Bursa ve İstanbul'da 2012 yılının aralık ayında operasyonlar yapıldı. Çete lideri olduğu iddia edilen Avukat Devrim Alabay ve amcası Adnan Alabay ve Ali Alabay ile 40'a yakın kişi gözaltına alındı. 39 mağdurun şikayetci olduğu zanlılar, adam öldürme, tehditle işyerlerini ele geçirme, yaralama olaylarına karıştıkları, sahte belgelerle toplam 3.5 milyona yakın dolandırıcılık yaptıkları ileri sürüldü. Adliyeye sevkedilen 23 kişiden 18’i tutuklandı. Süphelilerin bankalardaki yaklaşık 3.5 milyon TL ile çok sayıda araba ve gayrimenkullerine de el konuldu.
53 SANIĞA DAVA AÇILDI
Olayı soruşturan TMK10'uncu maddesi ile görevli Cumhuriyet Savcısı Sinan Taşkın, 436 sayfa ve 88 ek klasörden oluşan iddianame hazırladı. Savcı Taşkın, 18'i tutuklu 53 sanığın cezalandırılmasını isterken, örgüt lideri olduğu iddiasıyla Avukat Devrim Alabay'a 1653 yıl ve müebbet, amcası Adnan Alabay'a 1675 yıl ve müebbet ile Ali Alabay'a 1623 yıl ve müebbet hapis cezası istedi. Diğer sanıklar hakkında ise 2 yıl ile 140 yıl arasında değişen hapis cezaları istedi.
Aynı operasyonda tutuklanan Karşıyaka CHP ilçe eski başkanı Adnan Alabay’ın ağabeyi CHP İzmir eski İl Yöneticisi Arif Alabay cezaevinde geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. Görülen ilk duruşmada avukat Aslı Deniz Ceyhan Tokat, Ali Yavuz, Hüseyin Taha Kuşçuoğlu ve Kadir Cevat Saatçi, tahliye edildi.
12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün öğleden sonra görülmeye başlanan duruşmaya ise, tutuklu 14 sanık ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Suçlamaları kabul etmeyen Adnan Alabay “Yıllırdır siyaset yapıyorum. 45 yıldır da Karşıyaka’da yaşıyorum. Çekmecelerimde, peçeteden başka bir şey yok. Ben, kimseye para karşılığında, nüfusumu kullanarak ruhsat konusunda para almadım. Bunlar hepsi bana karşı yapılan bir karalama kampanyasıdır. Üzerime atılan bu çamuru temizleyeceğim. Adalete güvenim sonsuzdur” dedi.
Mustafa Kayın başkanlığındaki mahkeme heyeti, geceyarısına kadar süren duruşmanın ardından, avukatların tahliye taleplerini değerlendirmek için ara verdi. Aranın ardından Mahkeme Başkanı Kayın, tutuklu yargılanan Adnan Alabay, Hışım Alabay, Asım Akkaya, Cevdet Seven, Murat Hüseyin Tunga, Şenol İzmitli ve avukat Barış Akyol'un tahliyesine karar verip, duruşmayı erteledi.
Davada böylece tutuklu sayısı 7'ye düştü.