CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, kendisinin de içerisinde bulunduğu TBMM İnsan Hakları Araştırma Alt Komisyonu tarafından, Hozat'taki fişlemeler için hazırlanan rapora şerh koyduğunu açıklayarak, karşı rapor hazırladı. Aygün, Hozat'ta tüm halkın fişlendiğini, özellikle milli eğitim ve üniversite öğrencilerinin toplu olarak fişlendiğini savunarak, fişleme olayının yeteri kadar araştırılmadan suçun 'paralel devlet' üzerine atıldığını ileri sürdü.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun hazırladığı raporda tutarsızlıkların bulunduğu görüşünü savunan Aygün, komisyon raporuna göre, 'paralel yapı' görevlisi olarak görülen Malatya'daki savcı hakkında suç duyurusunda bulunulduğuna dikkat çekti.
Aygün, fişlemelerin, 2007'den, 2011 yılına kadar düzenli olarak Hozat Emniyet Amirliği yetkilileri tarafından gerçekleştirilmesine rağmen, komisyonun hazırladığı raporda, emniyetin sorumluluğuna dair bir tespit olmadığını savundu. Aygün şöyle dedi:
"Sorumluların kimliklerine de bir değinme yoktur. Hatta rapor, alakasız şekilde 34 yıl önceye giderek, 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesine yaptığı gönderme ile askerlerin sorumluluğunu ima ederek, gerçeği tahrif etmeye bile yeltenmektedir. Hangi önlemlerin alınması gerektiğine dair hiçbir düşünce raporda yer bulmamıştır. Malatya Savcılığı'nın suçlanması ise temelsiz bir iddiaya dayandırıldığı gibi, muhtemelen yargıdaki 'Fethullah Gülen Cemaati' mensuplarına gözdağı verme stratejisini ortaya koymaktadır. Fişleme gibi ciddi bir suç eylemi, mevcut rapor ile AKP-Cemaat kavgasına malzeme edilmek istenmiştir."
Komisyon raporunun mizah konusu olduğunu söyleyen Aygün, "AKP'li milletvekilleri Fethullah Gülen Cemaati'nin yönetimindeki 'Paralel devletin, 1980 yılından beri insanları fişlediğini' ileri sürmüşlerdir. Oysa TÜBİTAK raporuna göre, Hozat'ta ortaya çıkan fişlemelerin başlangıç tarihi 15 Eylül 2007 tarihidir. 21 Nisan 2010'da fişler yeniden kaydedilmiş, 2011 yılında yeniden güncellenmiştir. Bu tarihler, AKP'nin tam iktidarda olduğu bir dönemdir. Görüldüğü gibi rapor, bu konuda da açıkça yalan söylemektedir" dedi.
Hüseyin Aygün raporun sonunda fişleme skandalıyla ilgili hiçbir yasal işlemin yapılmadığını, Malatya Cumhuriyet Savcılığı'nın da konuyla ilgili gizli soruşturmasının bir yıldan fazladır devam ettiğini vurgulayarak, "Hozat fişlemelerinde bugün itibarıyla açığa alınan tek polis yoktur. Hakkında dava açılan herhangi bir kamu görevlisi de yoktur" ifadesine yer verdi. FD(GG/AAA)