DİYARBAKIR'da faaliyet yürüten derneklere üye insan hakları savunucuları, İnsan Hakları Haftası nedeniyle farklı cezaevlerinde bulunan 163 ağır hasta için, Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde oturma eylemi eylemi yaptı.
Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve MAZLUMDER Şube Başkanı Abdurrahim Ay ile çok sayıda tutuklu ve hükümlü yakını, eylem için bugün saat 14.00'da Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde biraraya geldi.
10- 17 Aralık İnsan Hakları Haftası etkinlikleri çerçevesinde, cezaevlerindeki ağır hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek amacıyla, Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde bugün, öğlen saatlerinde toplanan insan hakları savunucuları, '163 Hasta Mahpus için 163 Dakika Oturma Eylemi' yaptı.
Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde yapacakları basın açıklaması öncesi polis yetkilileri ile bir süre görüşen kalabalık, görüşme sonrasında ilk olarak Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra ortak basın açıklamasını okuyan MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay, şunları söyledi:
 "Adalet Bakanlığı resmi verilerine göre, 2013 yılında 140 bin 520 kişi cezaevlerinde bulunmaktadır. Son 7 yıl içerisinde cezaevlerindeki nüfus 2.5 misli artmıştır. 14 hasta, rapor beklerken yaşamını yitirmiştir. Adli Tıp Kurumu, 10 kişiden birisine rapor vermektedir. Adalet Bakanlığı'na ve infaz savcılıklarına 460 kişi rapor için başvuruda bulunmuş, 417 kişinin başvurusunun reddine karar verilmiştir. İHD verilerine göre, 3 Kasım 2013 tarihi itibari ile hasta mahpus listesinde 163'ü ağır olmak üzere 544 hasta mahpus bulunmaktadır. Hapishanelerdeki sağlık koşulları düzeltilinceye kadar Adalet Bakanlığı'nın acilen tüm hapishanelerdeki sağlık sorunu olan mahpusları, sağlık kontrülünden geçirmesi ve bunların kayıtlarını tutması sağlanmalıdır."
MAZLUMDER Şube Başkanı Abdurrahim Ay, daha sonra 10 maddelik taleplerini tek tek okudu. Ay'ın konuşması sırasında, sık sık sloganlar atıldı. Soğuk havada yapılan açıklamanın ardından alkışla tempo tuttu. Açıklama sonrası insan hakları savunucuları, soğuk havaya rağmen cezaevi önünde beklemeye başladı.