Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR E Tipi Cezaevi'nde 1996 yılında çıkan olaylarda 10 kişinin ölümü ve 24 kişinin yaralanmasına ilişkin 62 kamu görevlisinin yargılandığı davada sanık avukatları, müvekkillerinin terfi dönemi olduğunu belirterek Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi karar verilmesini istedi.
Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'nin, 1996 yılında Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 10 tutuklunun öldüğü olaylarla ilgili 62 sanık hakkında mahkumiyet kararını eksik soruşturma nedeniyle bozduğu davanın duruşmasına devam edildi. Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya polis, asker, infaz koruma memuru ve cezaevi doktorlarının da bulunduğu tutuksuz sanıklar katılmazken, taraf avukatları hazır bulundu.
YÜKSEK ASKERİ ŞURA TOPLANTISI ARASI
Duruşmada söz hakkı verilen Cumhuriyet Savcısı, davaya ilk kez katıldığını belirterek esas hakkındaki görüşünü açıklamak üzere süre verilmesini talep etti. Daha sonra söz hakkı isteyen sanık avukatı Hakkı Kurtuluş, bazı müvekkillerinin asker olduğunu ve dava nedeniyle terfi edemediğini belirterek, "Yüksek Askeri Şura Temmuz ayında toplanıyor. Müvekkillerimden biri general olacak, ancak bu davadan dolayı olamıyor. Duruşmanın 2014 YAŞ toplantısından önce karara bağlanmasını talep ediyoruz. Müvekkilim ya paşa olacak, ya emekli olacak" dedi.
Mahkeme heyeti dosyanın esas hakkındaki görüşünü açıklamak üzere Cumhuriyet Savcısı'na gönderilmesine karar vererek, duruşmayı 2014 Yüksek Askeri Şura toplantısının bir ay öncesi olan Haziran ayına erteledi.
YARGITAY EKSİK SORUŞTURMA NEDENİYLE KARARI BOZMUŞTU
Diyarbakır Cezaevi'nde 1996 yılından çıkan olaylarda 10 tutuklu hayatını kaybetmiş, 24 tutuklu ise yaralanmıştı. Aralarında asker, polis, infaz koruma memuru, cazaevi doktoru ve cezaevi müdürünün de bulunduğu toplam 72 sanık hakkında 1996 yılında açılan dava 27 Şubat 2006'da sonuçlanmış ve 62 sanığa 5'er yıl hapis cezası verilmişti. Mahkeme 3 sanığın beraatine karar verirken, 7 sanık açısından da dosyanın zaman aşımına uğradığını belirtmişti.
Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, olaylarla ilgili 62 kamu görevlisine verilen 5'er yıllık hapis cezasını eksik soruşturma yapıldığı gerekçesiyle bozarak, dosyayı yeniden görülmek üzere yerel mahkemeye göndermişti.
2012 yılının Aralık ayında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan mahkeme savcısı, 62 sanığın 'katl kastı olmaksızın' ölüme sebebiyet vermekten ayrı ayrı cezalandırılmalarını, ancak zaman aşımı süresinin dolduğunu, bu nedenle de kamu davasının zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasını talep etmişti.

FB(GG/AAA)