ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Karaköy'de bir altın madeninin sondaj alanına girip, çalışmaları 80 saat engelleyerek toplam 7 bin 200 dolar (Yaklaşık 16 bin 416 lira) zarara neden oldukları iddiasıyla yargılanan orman işçisi 3 köylüye, bu parayı 2 yıllık yasal faizleriyle ödeme cezası verildi. Çevreci köylüler, kararı temyiz edeceklerini söyledi.
Kazdağları eteklerindeki Karaköy bölgesinde Kuzey Biga Madencilik Şirketi adına altın sondaj çalışması yapan taşeron Spektra Jeotek Sananayi ve Ticaret A.Ş.'nin Çan İlçesi sınırlarında kalan sondaj alanına 18 Ocak 2012 tarihinde giden orman işçileri 45 yaşındaki Mustafa Günenç, 25 yaşındaki Mehmet Akkaya ve 23 yaşındaki Muhammet Özer, buradaçalışanlara iddiaya göre "Sizleri topraklarımızda istemiyoruz, defolup gidin" diyerek, tepki gösterdi. Maden şirketi yetkililerinin şikayeti üzerine jandarma tarafından gözaltına alınan köylüler hakkında Çan Sulh Ceza Mahkemesi'nde, 'İş ve çalışma hürriyetinin ihlal' suçundan dava açıldı. 3 köylüye, bu davada 'adli kontrol tedbiri' uygulanırken, 3 ay sondaj alanına girmeme cezası verildi.
Şirket olayla ilgili Çan Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 17 Ocak 2013 tarihinde, çevreci 3 köylü hakkında tazminat davası açtı. Şirket yetkilileri, 3 köylünün engellemesi nedeniyle taşeron firmanın çalışmalarının 80 saat durduğunu, bu sürenin karşılığı olarak taşerona toplam 7 bin 200 dolar ödemek zorunda kaldıklarını belirterek, bunun çalışmaları engelleyen 3 köylüden tazminat olarak tahsil edilmesini istedi. Haklarında dava açılan 3 köylü ise çalışmaya kısa süreli bir müdahalede bulunduklarını belirtirken, 80 saat süreyle işin aksadığı iddialarını kabul etmedi. 
Mahkeme, bilirkişi raporu doğrultusunda, gerekçesi daha sonra açıklanmak üzere 7 bin 200 dolarlık zararın dava tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte 3 köylüden alınarak maden şirketine verilmesine karar verdi. 
ÇEVRECİ ÇİFTE HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ
Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi, Kazdağı eteklerindeki Karaköy'de, bir maden şirketinin  servis aracını 1 Aralık 2012 tarihinde durdurarak, "Bu maden zehir saçıyor. Bu madende neden çalışıyorsunuz?" diyerek, 3 dakikalık konuşma yapan çevreci çiftçi 43 yaşındaki Ömer Eren ve eşi, 38 yaşındaki Hanife Eren, haklarında 'İş ve çalışma hürriyetini ihlal' suçundan açılan davada 1.5 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme cezanın hükmünü 5 yıl ertelerken, olay anında çiftin yanlarında olan ve haklarında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilen çocukları 12 yaşındaki M.E. ve 13 yaşındaki B.E. için ise her ay evlerine sosyolog gönderilmesine karar vermişti.