VAN'ın Gürpınar İlçesi'ne bağlı Yalınca Köyü Çalık Mezrası'nda, geçen 1 Şubat gecesi yolların kardan kapalı olması nedeniyle zamanında hastaneye götürülemeyince yaşamını yitiren 1.5 yaşındaki Muharrem Taş'ın ölümü ile ilgili Van Valiliği tarafından, 4 kurum hakkında soruşturma izni verilmedi. Van Cumhuriyet Savcılığı ve Van Barosu tarafından yapılan itiraz üzerine Bölge İdare Mahkemesi kararı ile soruşturmaya izin verildi.
Gürpınar İlçesi'ne bağlı Yalınca Köyü'ne bağlı Çalık Mezrası'nda oturan 1.5 yaşındaki Muharrem Taş, yolların kardan kapalı olması nedeniyle hastaneye kaldırılamayınca öldü. Muharrem Taş'ın cesedi ailesi ve yakınları tarafından çuvalla Yalınca Köyü'ne, ardından da araçla Van'a getirildi. Taş ailesinin karşılaştığı zorlukları cep telefonu kamerası ile kaydetmesi ve bunun medya aracılığı ile kamuoyuna yansıtması büyük yankı buldu. Taş ailesi, çocuklarının ölümünden sorumlu tuttukları kurumlar hakkında şikayetçi olunca soruşturma başlatıldı.
Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nında müdahil olduğu soruşturma kapsamında Başsavcılık ihmali olduğu öne sürülen 112 Acil Sağlık Hizmetleri, İl Özel İdaresi ve Karayolları 11'inci Bölge Müdürlüğü ve jandarma hakkında soruşturma yapılması için Van Valiliği'nden soruşturma izni istedi. 4 kurum hakkında soruşturma yapılabilmesi için Van Valiliği'nden geçen ay izin çıkmadı.
Soruşturmayı yürüten savcı ve Van Barosu, Van Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak Van Valiliğinin soruşturma izninin verilmemesi kararına itiraz etti. İtiraz bugün kabul edilerek soruşturmaya izin vermeme kararı iptal edildi. Bu kararla birlikte olayda ihmali bulunduğu öne sürülen Jandarma, 112 Acil Sağlık Hizmetleri, İl Özel İdaresi ve Karayolları 11'inci Bölge Müdürlüğü hakkında soruşturma başlatılacak.
Ailenin avukatı Van Barosu Başkanı Murat Timur, Muharrem'in babası ile birlikte Van Barosu'nda açıklamalarda bulundu. Yaptıkları 8 sayfalık dilekçeyle karara itiraz ettiklerini belirten Timur şöyle konuştu:
"Geçen hafta dosyayla ilgili bir gelişme oldu. Van Valiliği İl İdari Kurulu ve Gürpınar İlçe İdari Kurulu bu dosyalarda soruşturma izni verilmemesi yönünde bir karar verdi. Bu karar sonrası soruşturmayı yürüten Van Cumhuriyet Savcılığı ve Van Barosu olarak soruşturma iznin verilmemesi yönündeki kararın kaldırılması için Van Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunduk. Van Bölge İdare Mahkemesi soruşturma izninin verilmemesini bugün itibariyle kaldırdı. Gerekçeli kararın birkaç gün içinde tamamlanıp soruşturmanın devam edebilmesi için görevli soruşturma savcısına gönderilmiş olacak. Valilik kararı bizi çok şaşırttı. Çünkü soruşturmanın ilk aşamasında bakanlığın ve Van Valiliğinin bu olayda ihmali olanlar hakkında gerekli soruşturmanın yürütüleceğini ve kendi üzerlerine düşen herşeyi rahatlıkla yapacaklarını söylemişlerdi. Ancak gerek Gürpınar Kaymakamlığı ve Van Valiliği kararlarına baktığımız zaman aslında bu soruşturmanın devam etmemesi yönünde bir karar verildiğini açıkça görmekteyiz."

FOTOĞRAFLI