YARGITAY, Yalova'da arkadaşları arasındaki kavgayı ayırmak istediği sırada polisin kullandığı biber gazı nedeniyle Yalova Devlet Hastanesi’nde yoğun bakıma alınan ve daha sonra hayatını kaybeden astım hastası 31 yaşındaki Çayan Birben davasının, Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verdi.
Yalova'da 2012 yılının mayıs ayında, arkadaşlarının karıştığı kavgayı ayırmak isteyen Çayan Birben, iddiaya göre polisin sıktığı biber gazından etkilenerek Yalova Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yoğun bakım ünitesinde üç gün boyunca yaşam mücadelesi veren Birben, 30 Mayıs 2012 günü yaşamını yitirdi. Birben’in cenazesi memleketi Rize'de toprağa verildi. Yalova'da oturan ailesi de bu olaydan sonra Rize’ye taşındı.
Olayla ilgili soruşturma üzerine açılan dava üzerine savcılık, Birben'in ölümünün biber gazından kaynaklanıp kaynaklanmadığının tespiti için dosyayı Adli Tıp Kurumu'na gönderdi. Adli Tıp, 13 Şubat 2013 tarihli raporunda, Birben'in ölümüne yakın mesafeden sıkılan biber gazının yol açmış olabileceğini belirtti.
Hazırlanan iddianamede, şüpheli polisler İ.B., S.A. Y., E. K. ve T. C. hakkında '”Taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan yargılanması istendi. Ancak, iddianameyi kabul eden Yalova 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi, görevsizlik kararı vererek, dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. Hakim, sanıkların 'silah yoluyla kasten yaralama' suçundan 12 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları gerektiğini savundu. Sanıklardan gelen itiraz üzerine dosya Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay da davanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine hükmetti.
Çayan Birben’in ailesinin avukatı Halit Yıldırım, “3'üncü Asliye Ceza ve Yalova Ağır Ceza Mahkemesi arasındaki görev uyuşmazlığı üzerine dosya Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi’ne gönderilmişti. Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi dosyayı inceleyerek Ağır Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik kararını kaldırarak yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde olması gerektiğine karar verdi. Şu an karar duruşma günü henüz belirlenemedi. Bizim de bu dosya avukatları olarak kanaatimiz yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi yönündeydi. Yargıtay isabetli bir karar vermiştir” dedi.

SG(FK/AK) (FOTOĞRAFLI)