İZMİR'de 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun eski müdürü Ayhan Çapacı'nın vurulmasıyla ilgili, Alaattin Çakıcı ile yeğeni ve eski avukatının da aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu, 1'i aranan 5 sanığın yargılandığı davaya İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Adana F Tipi Cezaevi'nden yoğun güvenlik önlemleri altında İzmir'e getirilen Çakıcı için jandarma adliyede de olağanüstü güvenlik önlemi aldı. Olayda kullanılan otomobili kiraladığı iddia edilen tutuklu sanık Ferhat Oto, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.
Olay, geçen yıl Mayıs ayında Buca Kırıklar F1 Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu kampusu içindeki lojman yakınlarında meydana geldi. O tarihte Cezaevi Müdürü olan Ayhan Çapacı'ya, bir otomobilden üç el ateş edildi. Ayhan Çapacı elinden yaralandı, şüpheli olarak Çakıcı'nın adamı olduğu iddia edilen Ferhat Oto yakalanıp tutuklandı. Çakıcı'nın eski avukatı Mehmet Barış Yaya da daha sonra İstanbul’da yakalanıp tutuklandı.
Savcı Birol Çengi, iddianamede, başka suçtan hükümlü sanık Alaattin Çakıcı hakkında 'yerine getirdiği görev nedeniyle tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme' ve 'tehdit' suçlarından toplam 25 yıl hapis cezası, başka suçtan hükümlü Adem Çakıcı ile Çapacı'ya ateş edilen aracı kiraladığı iddia edilen tutuklu sanık Ferhat Oto ile Avukat Mehmet Barış Yaya hakkın da 20'şer yıl hapis cezası istedi.
Bu olaydan sonra Adana F Tipi Cezaevi'ne gönderilen Çakıcı, yoğun güvenlik önlemleri altında bugün İzmir'e uçakla getirildi. İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde üçüncü celsesi yapılan duruşmaya, başka suçlardan hükümlü sanıklar Alaattin Çakıcı, avukatları Filiz Hocamoğlu Kanat, Halil ibrahim Çelik ve Yılmaz Özkıran, bu suçtan tutuklu sanıklar avukat Mehmet Barış Yaya, avukatı Yelda Uzay ile Tolga Turgut ile Ferhat Oto ve avukatları Güngör Tosunoğlu ile Tamer Tosunoğlu, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Ömer Faruk Çiçek'in avukatı Ömer Karakür katıldı.
Daha önceki celsede SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bileşim Sistemi) sistemiyle ifade vermesine karar verilen Adem Çakıcı duruşmaya katılmadı.
Polis ve jandarma adliye içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri alırken, duruşmayı izleyenler tek tek üst araması yapılarak salona alındı.
Davada tutuklu yargılanan ve ilk kez ifade veren sanık avukat Mehmet Barış Yaya, olayı gerçekleştirmesi için kimseden talimat almadığını ve azmettirmediğini söyledi. Alaattin Çakıcı'nın avukatı olduğunu ancak alkole düşkünlüğü yüzünden kendisi tarafından azledildiğini söyleyen Yaya, şöyle devam etti:
"Alkolü bırakmam ve tedavi olmamı defalarca söyledi. Ama ben alkolü bir türlü bırakamadım. Aynı cezaevinde yatan yeğeni Adem'in avukatlığını yapmaya başladım. Kendisini cezaevinde sık sık ziyarete gittim. Alaattin Çakıcı'nın avukatlığını bıraktıktan sonra ekonomik çöküntü yaşadım. Evimi ve araçlarımı kaybettim. Bana yardımcı olması için yeğenine ricada bulundum. Alaattin Çakıcı'nın yurt dışından gelen yakınları için sık sık araç kiralıyordum. Ferhat Oto da bu konuda bana yardımcı oluyordu. Olay günü yanımda daha önce çalışan Ömer Faruk Çiçek ile kiralık arabayla gittik. Fazla bekleme yaptığımız için görevliler tarafından uyarıldık. Piknik alanında yaklaşık 8 saat kadar bekledik. Bekleme sırasında markete gidip alkol aldım. Müdür beyin aracını daha önceden tanıyordum. Durması için selektör yaktım, ama durmadı. Lojman girişinde aracından inip içeri giriyordu. Kendisiyle konuşmak istediğimi söyledim. Bana ters hareketlerde bulundu. Kendisinin ağzı pistir. Yaklaşık 1 saat 40 dakika dışarıda bekledik. Müdür bey, arabasıyla dışarı çıktı. Yanımızdan geçerken Ömer, iki üç el tüfekle ateş etti. Ben neye uğradığımı şaşırdım. Kendisine neden ateş ettiğini sorduğumda, 'Bana el hareketi yaptı, ondan ateş ettim' diye cevap verdi. Aracın plakasını sallandığı için çıkarmıştım. Daha sonra yapıştırıcaktım. Ben suçsuzum."
Alaattin Çakıcı ise sanık Yaya'nın ve tanıkların söylediklerine bir diyeceği olmadığını belirtip, "Adana 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde tanık sıfatıyla ifade verdim. İfadem tamamen gerçeği yansıtmaktadır. Eğer Adalat Bakanlığı cezaevinde yatan birk mahkumdan icazet alıyorsa bu cezaevini kapatsınlar, burada provakasyon vardır. Müştekinin iddiaları gerçek dışıdır, yalandır, mesleğine ihanet etmiş durumdadır. Ben öküz altında buzağa arandığı kanaatindeyim. Ben o şahsa da ülkeyi yöneten yürütmenin başındaki adama da inanmıyorum. Daha önce biat ettiği adama, Haşhaşi demektetir" dedi.
Sanık Adem Çakıcı'nın ifade vermek için kurulan SEGBİS sistemi odasına gitmediği belirtildi. Mehmet Barış Yaya ve Ferhat Oto, tahliyelerini talep etti.
Mahkeme heyeti, sanık Ferhat Oto'nun tahliyesine, Mehmet Barış Yaya'nın tutukluluğunun devamına, Ömer Faruk Çiçek hakkında yakalama kararının devamına karar verip, duruşmayı Mart ayına erteledi.