BURSA’da, Gezi Parkı olaylarına destek amacıyla Atatürk Caddesi'nde düzenlenen gösteriler sırasında taş ve şişe atarak 4 polisi yaraladıkları ve valilik binasına zarar verdikleri suçlamasıyla haklarında dava açılan 55 tutuksuz sanığın yargılanmasına devam edildi.
İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'nda ağaçların kesilmesine karşı çıkanların başlattığı direnişe destek vermek amacıyla 2 Haziran tarihinde Reşat Oyal Kültürparkı’nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, sloganlar atarak Atatürk Caddesi'ne yürüdü. Gecenin ilerleyen saatlerinde sayıları 30 bine ulaşan ve caddeyi trafiğe kapatan protestocu gruba polis müdahale etmezken, iddiaya göre alkol almaya başlayan yüzleri maskeli bir grup, Atatürk Caddesi'nde bulunan valilik binasına şişe ve taş atmaya başladı. Polis bu kişilere, TOMA'ları yönlendirerek tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Olaylarda, valilik binası ve bir polis aracı hasar görürken, 4 polis memuru ise hafif yaralandı. Gözaltına alınan 55 kişi ise savcılık ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
3 İLE 9 YIL ARASI HAPİS İSTEMİ
Bursa Cumhuriyet Savcılığı tarafından haklarında 'kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılmak', 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu malına zarar vermek' suçlarından 3 yıl ile 9 yıl arasında değişen hapis cezaları istenen ve dün yargılanmalarına başlanan 55 tutuksuz sanığın yargılanmasına bugün devam edildi.
Bursa 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, sanık sayısının fazla olması nedeniyle iki güne bölündü.
Dün duruşmaya çağrılan 31 sanıktan hazır bulunan 27 kişinin ifadesi alınırken bugün ifadesi alınması gereken 24 sanığın 16’sı duruşmaya katıldı. Mahkeme ayrıca davada müşteki olan 4 polis memurunu da dinledi.
'2 BİN 500 LİRA ZARARIM OLDU'
Duruşmada dinlenen sanıklardan S.Ö. olayların yaşandığı cadde üzerinde her gece işportacılık yaptığını belirterek, "Zabıtalar gittikten sonra o caddede bir şeyler satıyordum. Saat 01.00 sıralarında olaylar patladı. Sağdan soldan biber gazı yağmaya başladı. Caddenin ortasında ateş yanıyordu. Mallarımı toplayıp kaçmak istedim. Arkamı döndüğümde duvardan seken biber gazı göğsüme geldi. Yere kapandım. Mallarım orda kaldığı için polise, 'Mallarımı alayım' dedim, polis de 'Biz karışmayız' dedi. Bu sırada ne olduğunu anlamadan gözaltına alındım. Serbest kaldığımda mallar yerinde değildi. Olay nedeniyle 2 bin 500 lira maddi zararım oluştu. Suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.
'BAŞIMDAN YARALANDIM, ŞİKAYETÇİYİM'
Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görevli olan ve olay günü Valilik binasının yakınında görevli olduğunu belirten müşteki polis memuru Ö. K. ise "Binanın önünde alkol alan bir kalabalık vardı. Kalabalığın ilerleyen saatlerde taş ve bira şişesi fırlatması üzerine almış olduğumuz emirle Valilik binası önüne çıktık. Bu sırada atılan taş veya şişe benzeri maddeler sebebiyle kafamdan yaralandım. Atan kişileri karanlık olduğu için göremedim. Şikayetçiyim" dedi.
Davanın müştekileri diğer üç polis memuru da olaylar sırasında atılan yabancı maddeler nedeniyle yaralandıklarını ifade ederek şahıslardan şikayetçi olduklarını belirttiler. Mahkeme duruşmayı eksikliklerin giderilmesi erteledi.