BURSA’da geçen 1 Mayıs'ta düzenlenen yürüyüşte, terör örgütü PKK lehine marşlar çalınıp sloganlar atıldığı gerekçesiyle yürüyüşü düzenleyen 7 kişi hakkında 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşmasında, sanıkların tümünün beraatine karar verildi.
Bursa’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde düzenlenen yürüyüşte terör örgütü PKK lehine marşlar çalınıp halay çekildiği ve 'İmralı’ya selam olsun' sloganı atıldığı gerekçesiyle yürüyüşü düzenleyen tertip komitesi üyeleri Hasan Özaydın, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli, Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Sürmeli Selçuk Söğüt, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Engin Uygun, DİSK Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci, Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Emrullah Aksoy ve Yapı Yol Sen Sendikası Şube Sekreteri Şener Pehlivan hakkında 20911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 28’inci maddesine göre yasalara aykırı harekette bulundukları iddiasıyla haklarında 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Davanın bugünkü ilk duruşması öncesi Adliye önünde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Hasan Özaydın, "Diyarbakır’da Başbakan, Barzani ve Şivan Perver’in ortak miting düzenlendiği bir ortamda böyle bir davanın açılmasını gerçekten Aziz Nesin’lik bir durum olarak nitelendiriyoruz. Bunu çok absürd bir dava olarak görüyoruz. Bunu insanlarımızın diline, kimliğine, folkloruna, etnik yapısına bir saldırı olduğunu düşünüyoruz" dedi.
'OLAYSIZ BİR ŞEKİLDE SONLANDI'
28 bin kişinin katıldığı mitingde 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın coşkuyla kutlandığını ifade eden Özaydın, "Miting süresince güvenlik güçleri tarafından bize olumsuz bir olay iletilmemiştir. Ve sorunsuz bir şekilde mitingimiz sonlanmıştır. Daha sonra miting kortejinde toplanma sırasında Kürtçe müzik çalınarak halay çekme suçu işlendiği gerekçesiyle, biz de bu suça müdahale etmediğimiz gerekçesiyle tertip komitesine dava açılmıştır. Bugün bu davanın görülmesi için buradayız" diye konuştu.
TÜM SANIKLARA BERAAT
Daha sonra haklarında 2 yıla kadar hapis cezası istenen ve tutuksuz yargılanan sanıklar 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanıklardan tertip komitesi başkanı Hasan Özaydın, "Bizim komite olarak birçok görevimiz var. Koskoca miting alanında yaşanan her şeyi görmemiz mümkün değil. Polisler olaylarla ilgili çekim yapmışlar fakat herhangi bir müdahalede bulunmamışlar. Üstelik komite üyeleri olarak aramızda Kürtçe bilen kimse de yok. Ayrıca yıllardır düzenlenen mitinglerin hiçbirisinde çöp bidonu bile devrilmemiştir" diye konuştu.
Özaydın’ın savunmasına katıldıklarını belirten diğer sanıklar da suçsuz olduklarını söyleyerek beraatlerini istedi.
Sanık avukatları da müvekkillerinin tertip komitesi olarak miting alanındaki bütün olaylara vakıf olmalarının mümkün olmayacağını ifade ederek beraatlerini istedi.
Mahkeme, tüm sanıkların kasıt yokluğundan beraatlerine karar verdi.