BİNGÖL'de geçen 2 Eylül günü içinde 214 kilo 300 gram patlayıcı madde ele geçirilen araçla ilgili 5 sanığın yargılanmasına başlandı. Duruşmaya katılan 4 tutuklu sanık, PKK'lılar tarafından tehdit edilerek Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bir emanet almaları için gönderildiklerini, dönüş yolunda ise yakalandıklarını söyledi. Sanıklar, bombalı aracı Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'ne götürmeleri yönünde tehdit edildiklerini öne sürdü.
2 Eylül tarihinde Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nden Bingöl yönüne giderken, polis kontrol noktasına bir kilometre mesafede yakalanan bombalı araçla ilgili yargılamaya, Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar Ercan Dursun, Mehmet Ata Ektiren, Mehmet Efe ve Hüseyin Bozkan katılırken, tutuksuz sanık Ömer Dağ katılmadı. Duruşmada haklarında 'Terör örgütüne silah sağlama' suçundan dava açılan sanıklara savunmaları için söz hakkı verildi.
'TEHDİT EDİLDİK'
Sanıklardan Mehmet Efe, Mardin'in Derik İlçesi'nde oturduklarını belirterek şunları anlattı:
"Biz odun kömürü yapma işinde çalışmak için Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'ne ailemizle birlikte gidiyoruz. Burada çalıştığımız sırada örgüt mensupları yanımıza geldi. İkinci gelişte orada çalışan 4 ailenin reisini çağırarak, Lice'ye iki arabayla gidip bir emanet almamızı söylediler. Silahlılardı ve bunu yapmamız için de bizi tehdit ettiler. Bizi ölümle tehdit ettikleri için güvenlik güçlerine haber veremedik. Bizi Lice'ye gönderdiler ve arkadaşlarının bizi karşılayacağını söylediler. Bize güvenmedikleri için orada çalışan 4 ailenin reisini, 2 araçla gönderdiler. Lice'ye gittiğimizde buluşma noktasını bulamadık. Bir kaç yere gittikten sonra bulduk. Örgüt mensupları benim aracımı alıp gittiler. 1 saat sonra geldiler ve aracın içine bakmamamızı söylediler. Aracı Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'ne yakın bir yere götürmemizi söylediler. Biz yolda durarak, hava almak istedik. Bu sırada güvenlik güçleri geldi ve bizi yakaladı. Araçta ne olduğunu sordular. Ben de bilmediğimi söyleyerek, 'Uzaklaşalım' dedim."
'LİCE'DE 3 YERDE PKK'LILARLA KARŞILAŞTIK'
Tutuklu sanıklardan Mehmet Ata Ektiren ise; PKK'lıların odun kömürü işinde çalışan ailelerin reislerini toplayarak, bu işi yaptırdığını söyledi. PKK'lıların kendilerine güvenmedikleri için iki araç halinde gönderdiğini belirten Ektiren şöyle konuştu:
"Lice'de gittiğimiz yere örgüt mensupları geldi. Bize ne yaptığımızı sordular. Ben de arkadaşlarının gönderdiğini ve emanet almaya geldiğimizi söyledim. Yanlış yere geldiğimizi söyleyip, bize başka yeri tarif ettiler. Biz de oraya gidip beklemeye başladık. Bir mezarlığın yanında beklerken, Ercan tuvalet ihtiyacını karşılamak için ormanın içine gitti. Geldiğinde onları bulduğunu söyledi. PKK'lıların yanına gittiğimizde, ikinci kez yanlış yere geldiğimizi söyleyerek, bizi başka yere gönderdiler. Orada PKK'lılar aracı alıp götürdüler. Daha sonra geri geldiler. İki araç olarak yola çıktık. Ben öndeki aracı sürüyordum. Emanetler arkadaki araçtaydı. Polis beni durdurup, aracın içine baktı ve geçmemi söyledi."
'PKK'LILAR BANA BİR ZARF VERDİ'
Sanıklardan Ercan Dursun ise Lice'ye gittiklerinde önce tutuksuz sanık Ömer Dağ ile karşılaştıklarını ifade ederek şöyle dedi:
"PKK'lılar bizi bu bölgeye göndermişti. Ömer bizi aşağı tarafa götürdü. Baktık ama PKK'lıları göremedik. Üçüncü buluşma yerine gittiğimizde PKK'lılar bana bir zarf verdi. Bunu diğer buluşma noktasına götürmemi istediler. 'Bu evrak yakalanırsa, sen de ailen de yanarsınız' dediler. 'Cemşit' kod adlı PKK'lıdan bahsedince, bana bu evrağı vermişlerdi."
Sanıklardan Hüseyin Bozkan da suçlamaları kabul etmeyerek, PKK'lılar tarafından zorla Lice'ye gönderildiklerini söyledi.
Daha sonra söz alan Cumhuriyet Savcısı, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Kısa bir ara veren mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksiklerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.
10- 15 YIL HAPİBLERİ İSTENİYOR
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklar Ercan Dursun, Mehmet Ata Ektiren, Mehmet Efe ve Hüseyin Bozkan hakkında 'Terör örgütüne silah sağlama' suçundan 15'er yıla kadar, tutuksuz yargılanan Ömer Dağ hakkırnda ise 'Terör örgütüne yardım etmek' suçundan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

FB(GG/COŞ)