BİNGÖL Cezaevi'nden tünel kazarak kaçan 18 PKK'lıdan, daha sonra yakalanan 17'si arasında bulunan Şeref Gülen, karıştığı başka bir terör eylemi nedeniyle 16.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Diyarbakır'da 2008 yılının Ekim ayında kimliği belirsiz kişiler tarafından bir polis aracı ve 6 bankaya ait ATM'ye molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Olayla ilgili 5 sanık çeşitli cezalara çarptırılırken, firari Şeref Gülen ise 3 yıl sonra polis tarafından yakalandı. Suçlamaları kabul etmeyen Şeref Gülen, tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'ne konuldu.
4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında Gülen'in avukatı Hanım Karhan, müvekkili aleyhine fotoğraf teşhis tutanağı dışında hiç bir delil olmadığını belirterek, beraatini istedi. Mahkeme, sanık Şeref Gülen'i 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulmasına teşebbüs', 'Nitelikli olarak mala zarar verme' ve 'patlayıcı madde bulundurmak' suçlarından 28 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırdı.
Şeref Gülen'in avukatı Yargıtay'da karara itiraz etti. Yargıtay 9'ncu Ceza Dairesi 'Patlayıcı madde bulundurmak' ve 'Mala zarar verme' eylemlerinden sanığa verilen 12 yıl 3 ay hapis cezasını onadı. Sanığın diğer cezalarının ise yasal düzenlemelerden dolayı bozulmasına karar vererek, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.
BİNGÖL'E NAKLEDİLDİ
Dosya yeniden Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülürken, Şeref Gülen geçen Şubat ayında Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nden, Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'ne nakledildi. Bingöl Cezaevi'nde 7 ay kalan Şeref Gülen, 25 Eylül tarihinde tünel kazarak kaçan PKK'lı 18 kişi arasında firar etti. Firarın ardından yakalanan 17 kişiden biri olan Gülen, Ankara 2 nolu F Tipi Cezaevi'ne nakledildi.
16.5 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
Sanık Şeref Gülen, 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen cuma günü yapılan karar duruşmasına Ankara'dan SEGBİS sistemiyle katıldı. Mahkeme, Şeref Gülen'i toplam 16.5 yıl hapis cezasına mahkum etti. Gülen, firar olayından da ayrıca tutuklu bulunuyor.