Bebek arabasındaki oğluyla trene binmek isterken trenin hareket etmesi sonucu peron ile tren arasına sıkışarak hayatını kaybeden Ilıcalı'nın davasında yeniden bilirkişi raporu alınacak. Mahkeme hakimi dosyaya sunulan 2 bilirkişi raporunun çelişkili olduğunu ifade ederek, “Bilirkişiler olaya çok duygusal bakıyor. Objektif hareket edecek birilerini bulmak gerekiyor bence" dedi ve yeni bir bilirkişi raporunun hazırlanmasına hükmetti.
DAVANIN GÖRÜLMESİNE DEVAM EDİLDİ
Feneryolu İstasyonu'nda, bebek arabasındaki oğluyla trene binmek isterken trenin hareket etmesi sonucu peron ile tren arasına sıkışarak,hayatını kaybeden akademisyen Ebru Gültekin Ilıcalı'nın (41) görülmesine devam edildi.
TUTUKSUZ SANIKLAR DURUŞMAYA KATILMADI
Anadolu Adalet Sarayı 30. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 4. duruşmaya tutuksuz sanıklar makinist Abdullah Çiğdem ve kondüktör Süleyman Uğur Özkoç katılmazken, Ebru Gültekin Ilıcalı'nın eşi Sabri Akın Ilıcalı ve taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmada söz alan Ilıcalı ailesinin avukatı Abdullah Kaya, mahkemeye sunulan bilirkişi raporunu kabul etmediklerini ifade ederek, raporun Ebru Ilıcalı'yı asli kusurlu gösterdiğini belirtti. Raporda TCDD garının standartlara uygun olmadığını vurgulayan avukat Kaya, “Yine kondüktörün görevi gereği tüm kapılar kapandıktan sonra kendi bölümüne girmesi gerekirken erken girdiği dolayısıyla kusurlu olduğu belirlenmiştir. Makinistin ise aynaları kontrol etmediği daha önce yapılan keşifte tespit edilmiştir. Dolayısıyla her iki sanığın da kusursuz olduğu tespitini kabul etmiyoruz. Ayrıca kapılar kapanmadan trenin hareket ettiği de tespit edilmiştir. Buna rağmen TCDD'ye tali kusur verilmiş ve anne olan maktuleye ise TCDD kurallarına uymaması nedeniyle asli kusur verilmesi kabul edilemez. Yeniden bilirkişi raporu aldırılmasını talep ediyoruz" dedi.
Mahkeme Hakimi Mustafa Can Korkarer, birbirinden farklı hazırlanmış ve birbiri ile çelişen iki bilirkişi raporu olduğunu belirterek, "Bu iş çok duygusallaşmış. Bilirkişiler olaya çok duygusal bakıyor. Duygusal hareket ediyorlar gibi geliyor bana. Objektif hareket edecek birilerini bulmak gerekiyor bence. Önceki raporda makiniste kusur bulunmamasını anlarım da, kondüktöre kusur verilmemesi bu işin duygusallaştığını gösterir" diye konuştu.
3. KEZ BİLİRKİŞİ RAPORU İSTENDİ
Mahkeme hakimi, İstanbul Makina Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri ve İnşaat Mühendisleri Odaları'na ayrı ayrı müzekkere yazılarak tren kazalarıyla ilgili ihtisas sahibi 3' er ismin mahkemeye bildirilmesine ve yeniden oluşturulan bilirkişi heyeti ile daha önce hazırlanan bilirkişi raporlarındaki çelişkilerin giderilmesi amacıyla yeni bir rapor hazırlanmasına karar vererek, duruşmayı erteledi. Öte yandan kazaya ilişkin mahkemeye sunulan ilk bilirkişi raporu TCDD'ye asli kusur, makinist Abdullah Çiğdem ve kondüktör Süleyman Uğur Özkoç'a tali kusur atfedilmişti, Ebru Ilıcalı'nın kusursuz olduğu belirtilmişti. Mahkemeye sunulan ikinci raporda ise TCDD tali kusurlu, makinist Abdullah Çiğdem ve kondüktör Süleyman Uğur Özkoç kusursuz, anne Ilıcalı ise asli kusurlu bulunmuştu.
6 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
11 Temmuz 2012'de meydana gelen kazada, Feneryolu Tren İstasyonu'ndaki güvenlik görevlisinin de yardımıyla önce 3 yaşındaki oğlu Ege'yi trene bindiren, ardından elindeki bebek arabasıyla trene binmek isterken kapıların kapanmasıyla dışarıda kalan Ebru Gültekin Ilıcalı, peron ile tren arasındaki boşluğa düşerek hayatını yitirdi. Olay sonrasında trenin makinisti Abdullah Çiğdem ve kondüktör Süleyman Uğur Özkoç hakkında 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
(BB)