ADANA'da, birbirlerinin ağabeyleriyle 'berdel' yöntemiyle yöresel geleneklere göre düğün yapılarak evlendirilen 15 yaşlarındaki Y.D. ile S.K. adlı çocuk gelinler ile ilgili davada, mahkeme gerçek yaşların araştırılmasına karar verdi.
Olay 17 yaşındaki M.K. ile evlendirilen Y.D. ve 25 yaşındaki F.D. ile evlendirilen S.K.'nın, geçen 15 Şubat'ta polise başvurmalarıyla ortaya çıktı. Yapılan araştırmada, merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı Dedekorkut Mahallesi'nde oturan ve eşinden ayrı yaşayan 48 yaşındaki T.K., kızı S.K.'yı akrabaları oğlu F.D. ile yöresel törenle evlendirdi. Ardından damat F.D.'nin kız kardeşi Y.D., küçük gelin S.K.'nın ağabeyi M.K. ile aynı şekilde evlendirildi. Kayınvalideler arasında anlaşmazlık çıkınca, yaşı küçük gelinler, birlikte polise giderek, "Bizi birbirimizin ağabeyleriyle zorla evlendirdiler" diyerek aileleri hakkında şikayette bulundu. Küçük gelinler devlet korumasına alındı.
Evliliklerle ilgili farklı savcılar tarafından yürütülen soruşturmanın ardından ayrı mahkemelerde dava açıldı. S.K.'nın evlendirilmesi ilgili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada damat F.D. ile baba ve anneler hakkında 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer küçük gelin Y.D.'nin evlendirilmesiyle ilgili de 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.
'2 AY BİRLİKTE OLDUK'
Küçük gelin Y.D.'nin evlendirilmesiyle ilgili 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada damat M.K., "Biz 2 ay kadar birlikte kaldık. Y.D.'nin de rızasıyla birden fazla cinsel ilişkiye girdik. Ancak benim kız kardeşim yüzünden aileler arasında anlaşmazlık olunca ayrıldık" dedi.
Damadın annesi T.K. da savunmasında, "Birbirlerini seviyorlardı. Kızı ailesinden isteyip, düğün yaptık. Benim kızımla damadım tartışmışlar. Bu sebeple şikayetçi olmuş. Kızım 2.5 yaşında iken yeni doğmuş gibi kimlik çıkardık. Kimlikte yazandan 2,5 yaş büyüktür. Kızım 17.5 yaşındadır" diye konuştu.
Y.D.'nin annesi S.D. de kızının yaşının 15'den büyük olduğunu ileri sürdü. Küçük gelin Y.D. ise M.K. ile birbirlerini severek evlendiklerini, 2 ay birlikte yaşadıklarını ancak aileler arasında çıkan anlaşmazlık sonucu şikayetçi olduğunu ancak şimdi şikayetçi olmadığını anlattı.
SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİLER
S.K.'nın evlendirilmesiyle ilgili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada da sanıklar, haklarındaki suçlamayı kabul etmedi. Damadın babası Ş.D., "S.K. benim yeğenimdir. Babası evi terk ettiği için bu yaşa kadar kendisine ben baktım. Oğlumla yeğenim aynı evde büyüdüler. Birbirlerini sevdiklerini ve evlenmek istediklerini söylediler. Aksi halde kaçacaklarını da söylediler. Biz de evlenmelerine rıza gösterdik" diye savunma yaptı.
Damat F.D. de, S.K. ile uzun süre arkadaşlık yaptıklarını, birbirlerini severek evlenmeye karar verip durumu ailelerine bildirdiklerini, S.K.'nın rızasıyla birlikte olduklarını ve bu sürede kendisine kötü bir muamelesinin olmadığını savundu. Sanıklardan şikayetçi olmadığını belirten küçük gelin S.K. da ifadesinde şöyle dedi:
"Ben önce istemedim. Israr edilince kafam karıştı ve kabul ettim. Sanıklardan şikayetçi değilim, ama benden uzak dursunlar. Artık evlilik istemiyorum."
Her 2 mahkeme de, çocuk gelinlerin yaşlarının araştırılmasına karar vererek duruşmayı erteledi. MKA(OA/AAA)(FOTOĞRAFLI)