ADANA Büyükşehir Belediyesi'nde, iş makinesi ve kamyon kiralanmasıyla ilgili yapılan 3.3 milyon liralık ihaleye fesat karıştırıldıkları ileri sürülen, aralarında ihaleye katılan firmanın sahibi, müdürü ve belediye bürokratlarının da bulunduğu 9 tutuksuz sanık hakkında, 7'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Kimliğini açıklamayan bir kişi, Adana Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal ve Onarım Daire Başkanlığı'na iş makinesi ve kamyon kiralanmasıyla ilgili ihalenin şartlarının sadece bir firmanın katılmasına uygun olarak hazırlandığı ve yaklaşık maliyet bilgilerinin de firma yetkilileri tarafından öğrenildiği iddiasıyla Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) ihbarda bulundu. İhbar mektubu üzerine harekete geçen Adana polisi, çalışma başlattı. İhalenin yapıldığı 11 Nisan 2013 günü saat 10.00'da, ihaleye katılan firmanın müdürü Erman Ceyran'ın odasında yapılan aramada söz konusu ihaleye ilişkin yaklaşık maliyet cetveli ele geçirildi.
SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİLER
Konuyla ilgili ifadeleri alınan şüphelilerden Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal ve İşletme Müdürü Kazım Gülen, "İhaleye giren firmanın yetkilisi elindeki evrakları imzalatmak için odama geldiğinde masamın üzerindeki dosyalar açıktı. İhale evraklarını inceleyip, tasdiklerken söz konusu yaklaşık maliyet cetveli de karışmış olabilir" dedi. Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı'na bağlı Asfalt Üretim Şube Müdür Vekili Kemal İncekalan da "Yaklaşık maliyet cetveli fotokopisini kimin ne şekilde firma yetkilisine verdiğini bilmiyorum. Bu belge ihale komisyon başkanında bulunur ve gizli yerde saklanır" diye konuştu.
Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanı Zafer Baylan, Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı'ndaki atölye müdürü Remzi Kankılıç da benzer ifade vererek suçlamayı kabul etmedi.
İhaleye giren firmanın sahibi Mustafa Aydar da söz konusu ihaleye katılması için firmasının müdürü Erman Ceyran'a yetki belgesi verdiğini, işlemleri nasıl yaptığını nasıl bir teklif verdiğini bilmediğini ileri sürdü. Firma müdürü Erman Ceyran da ifadesinde "Yaklaşık maliyet cetveli, Kazım Gülen'e dosyayı onaylattırmak için gittiğimde dosya içerisine karışmış olabilir. Ben bu belgeyi herhangi bir kimseden almadım. İhalenin her zaman bize verildiği iddiası da doğru değildir" diye konuştu.
BİLİRKİŞİ RAPORU
Bilirkişi raporuna göre, söz konusu ihale yapılmış olsaydı, kamu zararının 383 bin 769 lira olacağı bildirildi. Raporun sonuç kısmında ise "Harcama yetkilisi Zafer Baylan, ihale komisyon başkanı Kazım Gülen, işin uzmanı Kemal İncekalan ve Remzi Kankılıç, komisyon üyesi Nihat Sarraf ve maliye üyesi Abdullah Ayan'ın görevlerini kanun ve mevzuata uygun olarak yapmadıkları, gerekli rekabet ortamını sağlamadıkları ve gizli tutulması gereken yaklaşık maliyet hesap cetvelinin önceden bilinmesine sebebiyet verdikleri, bu nedenle muhtemel kamu zararının imkan ve ihtimal dahilinde olduğu göz önünde bulundurularak, suçun işlenmiş olduğu" kaydedildi. Ayrıca, yaklaşık maliyeti 3 milyon 328 bin 141 lira kiralama için ihaleye tek başına giren firmanın 2 milyon 858 bin 666 lira teklif ettiği ileri sürüldü.
DAVA AÇILDI
Soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet savcısı, olayla ilgili iddianamesini hazırladı. 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, sanıklar Abdullah Ayan (43), Ali Alık (47), Erman Ceyran (32), Kazım Gülen (56), Kemal İncekalan (58), Mustafa Aydar (46), Nihat Sarraf (54), Remzi Kankılıç (41) ve Zafer Baylan (53) hakkında 'kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak' suçundan 3 ile 7 yıl arasında hapis cezası istendi. Tutuksuz sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.