Mehmet KAYMAK/ADANA, () - ADANA'da aralarında Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak ile Belediye Meclisi 1'inci Başkan Vekili Mustafa Tuncel'in de aralarında bulunduğu tamamı tutuksuz olan 64 sanığın yargılandığı 'çete davası'nda sona gelindi. Mahkeme savcısı, esasa ilişkin mütalaasında Durak hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma' suçundan beraat, diğer suçlardan 12 yıla kadar, Tuncel hakkında ise 89 yıla kadar hapis cezası istedi.
Adana Emniyet Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediyesi merkezli, bazı kişilerin örgüt kurup, suç işledikleri yönündeki ihbarın ardından mahkeme kararıyla teknik takip başlattı. 24 Haziran 2011'de yapılan operasyonun ardından gözaltına alınan Mustafa Tuncel ile birlikte 10 kişi tutuklandı, Aytaç Durak ile birlikte 19 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 11 Kasım 2011'de, olayla ilgili 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
3 DAVA BİRLEŞTİRİLDİ
Mustafa Tuncel'in cezaevinde iken verdiği talimatlarla 'çıkar amaçlı suç örgütünü' yönetmeye devam ettiği ileri sürülerek tutuklanan belediye sağlık teknisyeni Tamer Barış Terkeşli ile tutuksuz sanıklar dönemin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı ve halen genel sekreter yardımcısı olan Ferat Yüksel ile Başkanvekili Zihni Aldırmaz'ın yeğeni ve danışmanı mimar Cengiz Dinçer hakkında, 2 Mart 2012'de hazırlanan iddianame de bu davayla birleştirildi. Daha sonra belediyeye yönelik yapılan '4'üncü dalga' operasyonunun şüphelileri hakkında hazırlanan iddianame de eklendi. Böylece 'belediye çete davası'nda  sanık sayısı da 74 oldu.
12 Nisan 2013'de yapılan duruşmada tutuklu sanıkların tamamı tahliye edildi. Ayrıca, ilk açılan davadaki sanıkların 10'u belediye çete davasıyla bağlantısı bulunmadığı gerekçesiyle dosyası ayrıldı.
SAVCI MÜTALASINI VERDİ
Yargılamada sona gelinince mahkeme savcısı esasa ilişkin mütalaasını verdi. Aytaç Durak hakkında suç örgütü kurmaktan, 16 sanık hakkında ise 'örgüte üye olma ve yardım etme' suçundan 'suçları işledikleri sabit olmadığı' gerekçesiyle beraat istendi. Ayrıca, Aytaç Durak hakkında 'Lehinde haber yapılmasını sağlamak amacıyla, belediye ait bilboardları herhangi bir kira ve ihale yolu olmadan vererek dolandırıcılık suçunu işlediği' iddiasıyla 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 2-7 yıl, 'Belediye Meclis Üyesi CHP'li Bekir Sıtkı Özer'i takip ettirerek, fotoğrafını çektirip, özel hayatın gizliliğini ihlal suçunu işlediği' iddiasıyla 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçundan 1-3 yıl, 'fişek bulundurma' suçundan da 1-2 yıl arasında hapis cezası istedi.
TUNCEL'E ÖRGÜTTEN DE CEZA İSTENDİ
Mahkeme savcısı, Mustafa Tuncel hakkında 'örgüt liderliğinden' 2-6 yıl arasında, Tamer Barış Terkeşli, Taner Özcandan, Ali Uras, Bülent Şevki Özveren, Emin Ekmekçi, İbrahim Aksoy, Muhammet Yalçın, Nuri Çöktü, Salih Zor, Uğur Cem Yakın, Ahmet Atma, Ferat Yüksel, Gani Özdoğan, Güner Gök ve Orhan Alagöz hakkında ise 'örgüte üye olmak' suçundan 1-3 yıl arasında hapis cezası istedi.
Mustafa Tuncel hakkında diğer suçlamalar ve istenen cezalar şöyle:
Belediyeyle ilgili 8 ayrı 'ihaleye fesat karıştırma' suçundan 24-56 yıl, 'rüşvet' suçundan 4-12 yıl, 'irtikap' suçundan 5-10 yıl, 'kasten yaralamaya azmettirme' suçundan 1-3 yıl, 'fişek bulundurmak' suçundan 1-2 yıl hapis cezası.  
DİĞER SANIKLAR
Ayrıca, sanıklardan dönemin genel sekreteri Hasan Gülşen hakkında 2 ayrı 'ihaleye fesat karıştırma' suçundan 6-14 yıl, genel sekreter yardımcısı Kenan Gündoğdu hakkında 'irtikap' suçundan 5-10 yıl, Cengiz Dinçer hakkında 'tehdit' suçundan 2-5 yıl, 2 ayrı 'ihaleye fesat karıştırma' suçundan 6-14 yıl, Tamer Barış Terkeşli hakkında 4 ayrı 'tehdit' suçundan 8-20 yıl, 'soruşturmanın gizliliğini ihlal' suçundan 1-3 yıl, Ferat Yüksel hakkında 2 ayrı 'tehdit' suçundan 4-10 yıl, 2 ayrı 'ihaleye fesat karıştırma' suçundan 6-14 yıl, 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçundan da 1-3 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
Diğer sanıklar hakkında da 1 ile 28 yıl arasında hapis cezası talep edildi.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının esasa ilişkin savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.