Ömer ŞULUL/ŞANLIURFA, () - ŞANLIURFA'nın Ceylanpınar İlçesi'nde AK Partili Belediye Başkanı Menderes Atilla'nın konvoyunun geçişi sırasında bomba yüklü aracın patlatılması ve ardından uzun namlulu tüfekle ateş açılarak düzenlenen suikast girişimine ilişkin yürütülen operasyonda 2'si Suriyeli 6 şüpheli gözaltına alındı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen pazar günü düzenlediği Şanlıurfa mitingi ardından Suriye sınırındaki Ceylanpınar'a dönen AK Partili Belediye Başkanı Menderes Atilla'nın aracının geçişi sırasında bombalı araç patlatıldı. Patlama ardından Atilla'nın içinde bulunduğu araca uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Koruma polislerinin karşılık vermesiyle kısa süreli çatışma çıkarken, Atilla'nın yaralanmadığı suikast girişiminde şarapnel parçalarının isabet ettiği 3'ü polis 4 kişi yaralandı.
ÖZEL EKİP OLUŞTURULDU
Suikast girişimi ardından olayın aydınlatılması için özel ekip kuruldu. İstihbarat, terör ve bomba imha uzmanlarından oluşan özel ekip, suikast girişiminin ardından kaçan şüphelilerin yakalanması için Şanlıurfa kent merkezi ve Suriye sınırındaki Ceylanpınar ve Akçakale ilçelerinde, olay öncesi ve sonrasındaki zaman diliminde güvenlik kameralarına yansıyan görüntüleri inceledi.
ŞÜPHELİLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ
Kamera kayıtlarını inceleyen polisler, bombanın infilak ettirildiği 63 FF 929 plakalı otomobilin Akçakale ilçesinden Ceylanpınar'a olaydan 3 gün önce geldiğini belirledi. Polisler, Ceylanpınar'a giden bombanın patlatıldığı aracın sahibi ile ona öncülük ettiği belirlenen hafif ticari araçtaki kişilerin kimlik bilgilerini tespit etti.
Kimlikleri tespit edilen 2'si Suriye uyruklu 7 şüphelinin Şanlıurfa ile Ceylanpınar ilçesindeki adreslerine savcılık kararıyla operasyon düzenlendi. Baskınlarda bombalı saldırıda rol aldığı ileri sürülen A.A., A.D. ile patlatılan otomobilin sahipleri O.F. ve H.D. ile Suriye uyruklu 2 kişi gözaltına alındı. Bombayı patlattığı belirlenen PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG saflarında yer aldığı ileri sürülen Ahmet Hasan Derviş'in ise izine rastlanmadı.
81 İLDE ALARM VERİLDİ
Bomba düzeneğini hazırladığı ve bombayı infilak ettirdikten sonra Suriye'ye kaçmasından şüphelenilen firari şüpheli Ahmet Hasan Derviş'in yakalanması için 81 ilde alarm verildi. Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü tarafından Derviş'in fotoğrafının bulunduğu bilgi notu, 81 ildeki güvenlik birimlerine gönderildi.
SALDIRIDA 6 KİLO TNT KULLANILMIŞ
Bomba imha uzmanlarınca yapılan incelemede, suikast sırasında infilak ettirilen otomobile yerleştirilen bombanın ise 6 kilo ağırlığında TNT olduğu belirlendi. Detaylı incelemede, TNT'nin parça tesirinin arttırılması için Suriye'den getirildiği tahmin edilen top mermisi içine konulduğu kaydedildi.
Terörle Mücadele Şubesi'nde yapılan sorgulamalarında ifade vermeyerek susma hakkını kullanan 2'si Suriye uyruklu 6 şüpheli, öğle saatlerinde adliyeye sevk edildi.

FOTOĞRAFLI