ANTALYA'nın Kemer İlçesi Göynük Beldesi'ne bağlı Beldibi'nde iki yıldır bir özel işletmeye verilen, 2014'ten itibaren de Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği'ne (GATAB) verileceği öne sürülen Beldibi Atatürk Parkı ve Halk Plajı için bölge halkı eylem yaptı.
Antalya'nın gözde turizm merkezlerinden Beldibi'nde, kıyıdaki Atatürk Parkı ve halk plajının halkın kullanabileceği şekilde Göynük Belediyesi'ne devri için eylem düzenlendi. A Platformu ve Beldibi halkının katıldığı eylemde yaklaşık 100 kişilik grup basın açıklamasının ardından 'Beldibi Atatürk Parkı Halkındır Halkın Kalacak' yazılı pankart ve sloganlarla plajda yürüyüş yaptı. Göynük Belediye Başkanı CHP'li Necati Topaloğlu'nun da katıldığı eylemde A Platformu sözcüsü Hediye Gündüz, açıklamada bulundu.
KIYI İHLALİ
Son yıllarda Antalya ve Türkiye'de çok büyük çevre ihlalleri, yurttaşların doğayı kullanma ve doğada yaşama hakkı ihlallerinin olduğunu söyleyen Hediye Gündüz, Anayasa'nın 56'ncı maddesinde güvence altına alınan, 'sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı'nın sürekli ihlal edildiği, ihlallerin başında ise kıyı kullanımı, daha doğrusu kıyıyı kullanamamanın geldiğini kaydetti.
BELDİBİ KIYILARI HALKA KAPALI
En büyük ihlallerden birinin de Beldibi sahilinde yaşandığını belirten Gündüz, “Göynük Beldesi, Beldibi mevkiinde yazları 40 bin nüfus yaşamaktadır. Beldibi, ayrıca bir turizm beldesidir ve 30 bin yatak turizm kapasitesi vardır. Bunlardan 20 bin yatak, 'denize sıfır' diye tabir edilen kıyıdaki turizm işletmelerindedir. Beldibi'ndeki kıyı alanlarının, çok büyük bölümünün orman sınırları içerisinde olmasından dolayı bu alanlar, Turizm Teşvik Kanunu çerçevesinde turizme tahsis edilmiş ve kıyıda Atatürk Parkı kapsamındaki Halk Plajı dışında kalan tüm alanlar halka kapatılmıştır. Beldibi kıyıları halka kapalıdır, üstelik turizm tesislerinin oluşmasıyla birlikte kıyılara Çin Seddi de örülmüştür" diye konuştu.
PARK VE PLAJ ÖZEL İŞLETMEDE
Beldede, halkın denize girebileceği yegane plajın, Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde olan Atatürk Parkı kapsamındaki halk plajı ve halkın kullanabildiği son alan olduğunu aktaran Gündüz, şöyle devam etti:
"Atatürk Parkı yeni bir durumla karşı karşıya. Büyükşehir Yasasıyla 2009'da Antalya Konyaaltı Belediyesi sınırlarına alınan Atatürk Parkı, 2012-2013 yılları arasında Konyaaltı Kaymakamlığınca kiralanarak bir işletmeciye kiraya verilmiştir. İşte sorunlar da bu dönemden sonra ortaya çıkmaya başlamıştır. Kamu yararı önceliği olmayan ve kâr amaçlı çalışan işletme, halktan şezlong başı 10 TL talep etmiş ve hatta halkı sahile sokmamıştır. Dolayısıyla iki yıl boyunca, halkın kıyı kullanımı engellenmiş ve de huzur da bozulmuştur."
Beldibi'nin daha önce belde olduğunu, 6 Eylül 2012 tarihinde 3'lü kararnameyle Göynük beldesine bağlandığını hatırlatan Hediye Gündüz, "Göynük beldesinin kendi sınırları içerisinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 49 yıllığına tahsisli 11 bin metrekare Halk Plajı vardır. Bu plaj halka açıktır ve plaj servisi, plaj, duş ve wc, şezlong, şemsiye ücretsizdir. Plajda güvenlik ve belediye tarafından işletilen büfe vardır" diye konuştu.
GATAB PLAJ İŞLETEMEZ
Son günlerde söz konusu parkın GATAB'a verileceğinin konuşulduğunu kaydeden Gündüz, "GATAB önümüzdeki yıl tasfiye edilecek. GATAB bir altyapı birliğidir. Kaldı ki 6360 sayılı yasa gereği GATAB, 30 Aralık 2014 tarihine kadar tasfiyesi yapılarak, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü'ne bağlanacaktır. GATAB, tüzüğü gereği plaj işletemez" dedi.
BELEDİYEYE VERİLSİN
Beldibi Atatürk Parkı ve plajının kâr amacıyla değil, Göynük Belediyesi'nce işletilmesini talep ettiklerini kaydeden Hediye Gündüz, "Sosyal belediyeciliğin amaçlarını da yerine getiren bu anlayış, Beldibi halkının doğal hakkıdır" dedi.
Göynük Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ise plaj ve park için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne ücreti karşılığında 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren kiraya verilmesi yönünde talepte bulunduklarını, başvurularının olumlu sonuçlanmasını beklediklerini açıkladı.