Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, () - TÜRKİYE'de 1990'lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili açılan davanın yarın yapılacak duruşması öncesi, öldürülen Kürt işadamlarından Behçet Cantürk'ün yeğeni Reşit Cantürk, "Bu davadan bir sonuç çıkacağını sanmıyoruz" dedi. Mahkemelerin 'devlet sırrı' gerekçesiyle kurumlardan belge ve bilgi alamadığını belirten Reşit Cantürk, Meclis'te tam yetkili Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yarın, 1990'lı yıllarda aralarında Kürt işadamlarının da bulunduğu 18 kişinin öldürülmesi ile ilgili davanın ikinci duruşması görülecek. İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve 19 kişi bu davada sanık olarak yargılanıyor.
YEĞEN CANTÜRK: SONUÇ ÇIKACAĞINI SANMIYORUZ
Öldürülenlerden Behçet Cantürk'ün yeğeni Reşit Cantürk, davayı açan savcının 3 kez, davanın yerinin ise 2 kez değiştirildiğini belirterek şunları söyledi:
"Bu davadan bir sonuç çıkacağını sanmıyoruz. Çözüm süreci kapsamında Meclis'te tam yetkili Hakikatleri Araştırma Komisyonu'nun kurulmasını ve bu tür faili meçhul denilen, aslında faili belli olan cinayetlerin aydınlatılmasını istiyoruz. Mahkemelere devletin bazı birimleri yazı ve belge vermiyor. Mahkeme bunu nasıl sonuçlandıracak? Geçmişte örtülü ödenekten yapılan ödemeler var, bunların kime, hangi silahlara yapıldığının belgesi devlette vardır. Mahkemelere Milli Güvenlik Kurulu başta olmak üzere bir çok kurum, 'devlet sırrı' diye yanıt vermiyor. Eğer Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulursa, belki bu tür cinayetlerin aydınlanması anlamında bir yol alınabilir. Amcamın ve diğer iş adamlarının öldürülmesine neden olan mermilerin balistik incelemeleri bile yapılmamış daha. Mahkemeler mevcut haliyle ancak bir yere kadar gidebiliyor."
İDDİANAMEDE HANGİ CİNAYETLER VAR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırlanan ve özel yetkili mahkemelerin kapatılması ile Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın iddianamesinde yer alan öldürülenler şunlar:
Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lütfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaelı, Asker Smıtko, Tarık Ümit , Salih Aslan ve Faik Candan.
SANIKLAR KİMLER?
Davada yargılanan sanıklar şunlar:
Mehmet Kemal Ağar, İbrahim Şahin, Mehmet Korkut Eken, Ayhan Çarkın (tutuklu), Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven ve Muhsin.

FOTOĞRAFLI