SARIYILDIZ İLE AKTAŞ, ÖCALAN SLOGANLARI İLE KARŞILANDI
Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde bulunan milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ile Kemal Aktaş da saat 16.00 sıralarında cezaevinden birlikte çıktı. İki milletvekilini BDP milletvekilleri Altan Tan, Nazmi Gür, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, yakınları ve partililer sevinç ve çiçeklerle karşıladı. Karşılamada, 'Yaşasın başkan Apo' sloganları atılırken Sarıyıldız, zafer işareti yaparak, güvercin ucurdu.
Cezaevi çıkışında ilk konuşmayı yapan Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş, 2009 yılının Nisan ayında gözaltına alındıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Arkamızda bıraktığımız hasta ama bütün acılarını, bütün zorluklarını dostluğa, mücadeleye, azime ve kararlılığa adayan onlarca hasta arkadaşımızın adına, gerie kalan yüzlerce tutsak arkadaşımız adına, KCK operasyonlarıyla hukuksuz bir temelde yıllarca içeride kalan binlerce arkadaşımız adına hepinizi selamlıyoruz. Bizler bu operasyonları siyasi soykırım operasyonları olarak değerlendirdik. Bugün Türkiye'de yaşanan gelişmeler, olağanüstü süreçler, bu operasyonların hangi hedefleri amaçladığını çok iyi ayyuka çıkardı. Bizler 5 yıla yakındır hukuksuz ve gayrimeşru bir biçimde dönemsel olarak gelişen operasyonlarla içeride tutulduk. Şu anda Türkiye'de yaşananlar bu hukuksuzluğun, adaletsizliğin, ayrımcı yaklaşımların en iyi göstergesi olarak kendisini göstermektedir. Anayasa Mahkemesi, yerel mahkemelerin ayak diremesine rağmen, çok hukuksuz bir temelde yürüyen bu sürece bir neşter atmıştır. Bu Türkiye'de yaşanan adaletsizliği, hukuksuzluğu, ayrımcı yaklaşımları en iyi biçimde açığa çıkarabilmektedir ve bir umut ışığı olarak değerlendirilmektedir. Hiç kimse bu süreçten umudunu yitirmemelidir. Bu sürecin kendisi ve Türkiye'de yaşananlar, umutların daha büyümesi gerektiği bir süreçtir. Neruz'da Sayın Öcalan yayınladığı barış deklarasyonuyla, iki halkın kardeşçe yaşaması ve Türkiye'de demokratik bir sürecin yaşanması için bu süreci başlattı."
ÖZGÜRLÜĞÜN BEDELİNİ AĞIR ÖDEDİK
Parlamentoya seçildikleri halde hukukdışı bir biçimde yasal faaliyetlerini yürütmelerine engel olan zincirin şu anda kırıldığını belirten Aktaş, "Biz şu anda fiziki olarak sizinle buluştuk. Ama bizim sevincimiz buruk bir sevinçtir. Çünkü bizler beynimizin, yüreğimizin yarısını içeride bırakıp öyle çıkıyoruz. Kürt demokratik siyasetinin üzerinde mutlak suretle bu kelepçelerin kırılması gerekiyor. Eğer demokratik çözüm sürecinin can ve ruh kazanmasını istiyorsak; mutlak suretle içeride siyaset yapan arkadaşlarımızın hepsinin bu süreci omuzlaması, Türkiye'yi daha aydınlık yarınlara taşınması için bu arkadaşlarımızın hepsinin esas siyasi faaliyetlerine dönmesi gerekiyor. Bizler Kürt demokratik siyasetini yürütenler, özgürlüğün bedelini çok iyi bilenleriz. Çünkü bizler özgürlüğün bedelini çok ağır ödedik ve ödemeye devam ediyoruz. Bu kulvarda yeniden sizinle buluşmanın buruk olsa da sevincini yaşıyoruz. Biz bundan sonraki süreçte demokratik siyasetin yaşam bulması, Türkiye'nin demokratikleşmesi için burada edindiğimiz bütün deneyim ve tecrübelerimizle, bütün gücümüzle kendimizi bu sürece katacağız" diye konuştu.
SARIYILDIZ KÜRTÇE KONUŞTU
Daha sonra kalabalığa hitaben Kürtçe bir konuşma yapan Faysal Sarıyıldız ise, "Şu anda yüzlerce arkadaşımız bu soğuk duvarların arkasında kaldı. Onların adına sizleri Rojava devrimi ruhuyla selamlıyorum. Biz onlara söz veriyoruz. Biz onlarla kucaklaşana kadar, barış ve özgürlük bu topraklara gelinceye kadar mücadelemiz devam edecektir" diye konuştu. Rİ,CA,SS(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)