CEZAEVİNDEN ÇIKTILAR
Diyarbakır'da KCK davasından yargılanan BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş, tahliye kararlarının ardından Diyarbakır'da bulundukları cezaevlerinden çıktı. Milletvekilleri cezaevleri önünde çiçekler ve sevgi gösterileriyle karşılandı.
BDP'nin Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş hakkında verilen tahliye kararının ardından BDP'liler ve yakınları, cezaevileri önüne gitti. Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde bulunan Selma Irmak, saat saat 15.40'da cezaevinden çıktı. Irmak'ı annesi Emine Irmak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekili Nursel Aydoğan ile kalabalık bir grup karşıladı. Gazetecilere açıklamada bulunan Selma Irmak, geride binlerce siyasetçi bıraktıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Bu cezaevi kapıları açılmadığı sürece bizim sevinçlerimiz hep yarın kalacak bunu biliyoruz. Vekiller ve seçilmişler olarak da bu şekilde bir çıkışı biz gerçekten hukuk adına bir garabet olarak değerlendiriyoruz. Keşke seçildiğimiz zaman, mahkemeler bu kararı vermiş olsaydı. Ve biz 2.5 yıldır yasama faaliyetini, bu ülkenin demokrasisine yapabileceğimiz katkıyı yapmış olsaydık. Ne yazık ki bu ancak bugün Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar üzerine gerçekleşebildi. Bu kararda Anayasa Mahkemesi'nin oluşturmaya çalıştırdığı içtihat kararlarlarını neredeyse boşa çıkaracak bir biçimde gerçekleşti. Bizi bireysel başvuru yapmak zorunda bıraktı. Diyarbakır 5 ve 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemeleri bu konuda bence hukuk tarihine geçmiş olacaktır."
ARKADAŞLARIMIZ ÜZERİNE KAPIYI KAPAMAK ZOR
Cezaevlerinin bir ülkenin demokrasi göstergesi olduğunu söyleyen Irmak, şöyle dedi:
"Türkiye'deki cezaevleri ne yazık ki artık işkence koşullarında yaşamının sürdürüldüğü alanlardır. Burada demokrasiden, insan haklarından, vicdani bir tutumdan söz etmek mümkün değildir. Yüz 62 hasta arkadaşımız var içeride ağır hasta, ölümcül hasta 544 arkadaşımız hasta ve tahliye bekliyor. Biz onlarca tabut çıkardık cezaevlerinden bunun ne kadar ağır bir duygu olduğunu ancak yaşayanlar bilir. Bugün de Bingöl Cezaevinde olan tek kişilik hücrede, tek başına yaşamakta olan kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren bir arkadaşımızın haberini aldık.Yani bir tabut daha çıkarıyoruz. Bugün eve birkaç vekil çıktı ama biz bugün bir tabut daha çıkardık. Seyithan Taşkıran arkadaşımızı ben buradan anmak istiyorum. Onların mücadelesi bizim önümüzü açacaktır ve bizim temel çalışma alanımız da bundan sonra bu olacaktır. Cezaevlerindeki problemler çözülmediği sürece, hasta tutsaklar bırakılmadığı sürece, siyasetçiler, gazeteciler, avukatlar, aktivistler, insan hakları aktivistleri, kadın ve gençlik hareketi aktivsitleri yani bu ülkenin demokrasisine katkı sunmak isteyen, aslında bu ülkenin hazinesi olan insanlar siyaset yapma olanağına kavuşmadığı sürece biz kendimizi asla özgür saymayacağız. Başka bir çalışmaya el atmayacağız, öncelikli çalışmamamız bu olacak. Çok üzgünüm özellikle Seyithan arkadaşımızın haberi tahliye sevincimizi ne yazık ki boğazımıza tıkmıştır. Benim tek başıma ya da birkaç vekil arkadaşımızın tahliyesi ne yazık ki bu soruna ancak pansuman olabilir. çözüm olamaz. Bu kapıyı kapatıp çıkmak o kadar ağır bir duygu ki bunu ancak yaşayanlar bilir. Arkadaşlarımın üzerine kapıyı kapatmak gerçekten çok zor bir duygu bunu ancak yaşayan bilir ben onlara sevgilerimi yolluyorum, Tüm yoldaşlarımı selamlıyorum, onları yüreğimde çıkarıyorum dışarıya, biliyorum ki o duvarlar onları tutsak edemez. Onların yürekleri zaten özgürdür. Onları yüreklerinden öpüyorum."
Irmak daha sonra kalabalıkla birlikte yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunan BDP Diyarbakır İl Başkanlığı'na sevinç gösterileri eşliğinde yürüyerek gitti.

Ramazan YAVUZ- Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/ DİYARBAKIR, ()- Rİ,CA,SS(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)