Serpil KIRKESER / İSTANBUL, ()  BAŞBAKANLIKTAN geldiğini ve Sansaryan Han'ın Ermeni Patrikliği'ne iadesinin kararlaştırıldığını söyleyerek Ermeni Patrik vekili Aram Ateşyan'ı 6 bin TL dolandırdığı iddia edilen sanık Kemal Tayfun Nargin'in yargılanmasına başlandı.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanık Kemal Tayfun Nargin katılmazken, şikayetçi Aram Ateşyan hazır bulundu. Kimlik tespitinin ardından ifade veren Ateşyan, "Geçen yıl iftarda Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Sansaryan Han'ın patrikaneye iadesi için görüşmüştüm. Bir kaç gün sonra sanık olan şahıs patrikaneyi telefonla aramış. Sekreterden patrikanenin adresini istedikten sonra gelip kendisini Milli Emlak Müfettişi olarak tanıttı. Başbakanlıktan geldiğini ve emlağın bize iade edileceğini bana söyledi" dedi.

"6 BİN TL VERDİM, OLAYI EGEMEN BAĞIŞ'A ANLATTIM"
Sanığın Başbakanlık antetli kağıdı çıkardığını, doldurduğunu ve imzaladığını anlatan Ateşyan, "Bu size iadeyle ilgili forumdur. Birkaç gün sonra tapunun orjinalini getireceğini getireceğini söyledi. Bu habere sevindim. Bizden hediye istedi. Önce 3 bin TL verdim. 'Bu az' dedi. Daha sonra tekrar 3 bin TL verdim. Teşekkür edip gitti. 10 gün geçti haber çıkmayınca avukatlarım belgenin sahte olduğunu bildirdiler. Bu belgeyi Bakan Eğemen Bağış'a gösterdim ve olayı anlattım. Kendileri de bunu Başbakanlığa aktardılar" diye konuştu. Soru üzerine Aram Ateşyan şikayetçi olduğunu ve davaya katılmak istediğini belirtti.

"SANIK TELEFONLA PATRİKANEYİ ARADI"
Davada patrikanede çalışan Janet Donel ve Serena Dinçkayıkçı tanık sıfatıyla dinlendi. Janet Donel ifadesinde şunları söyledi: "Sanık telefonla patrikaneyi aradı. Başbakanlık müfettişi olduğunu ve Aram Ateşyan'la görüşmek istediğini söyledi. Yol tarifi aldı. 10 dakika sonra geldi. Aram Bey kendisini makamında kabul etti. Görüşme bittikten sonra kendisi koridorda fotoğraflara baktı. Elindeki kağıdı verdi, fotokopisini çekip kendilerine verdim."

"ARAM BEY ZARF İÇİNE 3 BİN TL KOYMAMI İSTEDİ"
Tanık Serena Dinçkayıkçı da, "Olay günü Başpiskopos Aram Bey, telefonla beni aradı. Bir zarf içine 3 bin TL koymamı istedi. Kendisine vermek üzere zarfı yukarı çıkardım. Verdiğim zarfı yanındaki beye verdi ve tekrar 3 bin TL zarfa koyup getirmemi istedi. Daha sonra kendisine zarfı verdim ve yanlarından ayrıldım" diye konuştu. Ateşyan'ın avukatı Ali Elbeyoğlu da olayın göründüğü kadar basit olmadığını belirterek, "Olay günü patrikanedeki kamera kayıtlarının silindiği anlaşılmıştır. Soruşturmanın genişletilmesini talep ediyorum" dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ
Sanık hakkında çıkarılan talimatın yenilenmesine karar veren mahkeme heyeti, Aram Ateşyan'ın katılma talebinin gelecek celse karara bağlanmasına hükmederek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

İDDİANAMEDE ŞÜPHELİNİN 7 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013 yılının Temmuz ayında düzenlediği iftar yemeğine katıldı. Burada Sansaryan Han'ın Ermeni Patrikliği'ne iadesi için Başbakan Erdoğan ile özel görüşen Ateşyan, her türlü kolaylığın sağlanacağı sözünü aldı. Bu olaydan 3-4 gün sonra patrikhaneyi arayıp kendisini Başbakanlık Milli Emlak Müfettişi olarak tanıtan şüpheli Kemal Tayfun Nargin, Aram Ateşyan ile görüşeceğini belirterek, patrikanenin adresini aldı. Aram Ateşyan ile görüşen şüpheli Nargin, Başbakanlıktan geldiğini söyleyerek Sansaryan Han'ın Ermeni Patrikliği'ne iadesinin kararlaştırıldığını söyledi.
Bu konuda mülkün iadesi için belge imzalanması gerektiğini söyleyen şüpheli Nargin, Başbakanlık antetli 'Acil gizli konrol edildi' ibaresi bulunan belgeyi şikayetçi Ateşyan'a imzalatarak, belgenin aslını kendisi aldı. Şüpheli Nargin, şikayetçi Ateşyan'dan tapu devir masrafları olarak 6 bin TL aldığı belirtilen iddianamede, şikayetçi Ateşyan'ın yaptığı araştırma neticesinde dolandırıldığının anladığı ifade edildi. İddianamede, Başbakanlık makamınca şüphelinin kimliğinin tespit edildiği ve şüphelinin 9 ayrı cezaevi kaydı olduğu belirlendiği belirtildi. Ermeni Patrikliği'nin telefon ve kamera kayıtlarının araştırılmasına rağmen bu olay sırasında bilinmeyen bir nedenle kayıtların silindiği anlatılan iddianamede, şüpheli Nargin'in kamu kurum ve kuruluşları vasıta kılarak Ermeni Patrikliğini dolandırdığının anlaşıldığı ifade edildi. İddianeme, şüpheli Kemal Tayfun Nargin'in "Nitelikli Dolandırıcılık" suçundan 2 yıldan 7 yıla kadar hapisi isteniyor.