BALIKESİR'in Bandırma İlçesi’nde oturan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi, üniversite öğrencisi 22 yaşındaki Yarkın Atay, sosyal paylaşım sitelerindeki mesajları ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaretten 7 bin 80 lira cezasına çarptırıldı. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilirken, Atay'ın 5 yıl süre ile denetime tabi tutulacağı açıklandı.
Balıkesir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencisi Yarkın Atay, Balıkesir'de geçen haziran ayındaki Gezi Parkı direnişi eylemlerine katılırken, Facebook ve Twitter'deki paylaşım sitelerinde de bu süreçle ilgili mesajlar yayınladı. Atay hakkında 2 bin 911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na Muhalefet suçundan hakkında 3 yıla kadar dava açıldı. Dava sürerken, Başbakan Erdoğan'ın avukatları, Atay hakkında sosyal paylaşım sitelerinde ceşitli tarihlerde, "İçinde avukatları dövüyorsanız, Avrupa'nın en büyük adalet sarayını g... sokabilirsiniz. Bence bir mahsuru yok", "Camide içilmedi. Bayrak yakılmadı. Polis öldürülmedi. Başörtüsünü Gezi'dekiler yasaklamadı. Gezi parkı kötü kokmuyor. Başbakan kötü yalancı...", "Çarşı Gezi Parkı’nda, Çarşı burada Bülent Arınç nerede?' mesajları atıp, "Provokatör Tayyip" gibi paylaşımlarıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği öne sürülüp, suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık, soruşturma başlattı. Savunmasında, söz konusu Facebook ve Twitter hesaplarının kendisine ait olduğunu, zaman zaman yazışma yaptığını belirten Atay, Adalet Sarayı ile ilgili paylaşımın kendisine ait olmadığını, kendisine kim tarafından gönderildiğini bilmediğini söyledi. "Başbakan kötü yalancı" sözünün ise, eleştiri amacıyla söylendiğini belirten Atay, "Provokatör Tayyip" paylaşımını kendisinin kullanmadığını iddia etti.
Ancak, paylaşımlarının herkese açık olması, şüphelinin fotoğraflarının bulunması, içeriklerin müştekiye görevinden dolayı birçok kez hakaret suçunun unsurlarını oluşturması gözetilerek savunmasına itibar edilmeyen Atay hakkında, TCK'nın 125/2-1, 3-a, 4, 43/153. maddeleri uyarınca kamu görevlisine mesajla hakaret iddiasıyla Balıkesir Sulh Ceza Mahkamesi’nde, 3 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle kamu davası açıldı.
"CEZASI ERTELENDİ"
Davanın, ilk duruşmasında mahkeme kararını verdi. Atay, hapis cezası yerine kamu görevlisine hakaretten 7 bin 80 lira para cezası verdi. Mahkeme, Atay’ın duruşmalardaki  iyi halini ve bu suçu bir kez daha işlemeyeceğine kanaat getirip, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Atay'ın 5 yıl süre ile denetime tabi tutulacağı bildirildi.
Dava sürecinde Meslek Yüksek Okulu'nu bitiren ve Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) Uluslararası İlişkiler bölümünde öğrenimini sürdüren Atay, avukatı aracılığıyla bir üst mahkemeye itiraz edeceğini belirtirken, şöyle dedi:
"Herhalde Başbakan'ın paraya ihtiyacı var ki bu davayı açtı. Şu an para cezasını ödemeyeceğim ancak beş yıl boyunca eylemlere katılmamamı, hiçbir şey yapmamamı istiyorlar. Bu da mümkün değil. Çünkü ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Cumhuriyet düşmanlığı yapıyorlar, Atatürk'ü silmeye çalışıyorlar. Biz buna karşı elimizden geleni yapmaya hazırız. Beş yıl boyunca evde oturmayacağım. Cezam bozulursa 'sadakam olsun' diyeceğim, bir şekilde para cezasını ödeyeceğim."