Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR Buca'da geçen yıl, yüzlerinde ameliyat maskesi, üzerlerinde tamirci tulumlarıyla girdikleri bankadan çalışanları tabancayla tehdit ederek aldıkları 48 bin 955 liranın 40 bin lirasını yolda düşüren 3 sanığın tutuklu yargılandığı dava sonuçlandı. Mahkeme heyeti, sanıkaları 5'er yıl hapis cezasına çarptırdı, ardından yattıkları ve dosyanın Yargıtay'a gidiş- dönüş sürelerini dikkate alıp tahliyelerine karar verdi.
Olay, geçen yıl 25 Kasım'da Şirinyer Semti'nde bulunan bir banka şubesinde meydana geldi. Girdikleri banka şubesinde güvenlik görevlisinin yüzüne biber gazı sıkarak etkisiz hale getiren ve silahını alan maskeli 2 kişi, veznedeki 48 bin 955 lirayı alırken, personelin güvenlik butonuna basmasıyla panikleyip kaçmaya başladı. Bu sırada soyguncular gasp ettikleri paranın 40 bin lirasını yolda düşürdü. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten güvenlik güçleri olay yeri çevresindeki 47 iş yerlerinin güvenlik kameraları ile MOBESE sistemindeki görüntüleri ayrıntılı olarak inceleyip soyguncuların kiraladığı araca ulaştı. Polis sanıklardan önce Polat B.'yi ardından Serdar A., Abdullah S.'yi de yakaladı. Soygunu yapan üç kişinin de İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZELMAN'da şehiriçi otobüs şoförü olarak çalıştıkları ortaya çıktı. Gözaltına alınıp tutuklanan üç sanık için 'nitelikli yağma' suçundan 10 ile 15 yıl arasında hapis cezaları istendi.
İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasının ikinci celsesine yapılan duruşmaya, tutuklu Polat B, Abdullah S. ve Serdar A. ile avukatı katıldı.
Sanık Polat A, ifadesinde, "Kredi kartı borçlarım birikti. Ekonomik sorunlar yaşamaya başladım. Diğer iki suç ortağımın da benzer sorunlar yaşıyordu. Alkol masasında sorunlarını konuşurken aklımıza banka soygunu yapmak geldi. Şimdi çok pişmanım. Ailem ve ben perişanım. Çocuğum hasta. Mahkemenizden ve herkesten özür diliyorum. Ailemin bana ihtiyacı var. Son bir kez şans vermenizi diliyorum. Tahliyemi istiyorum" dedi.
Polat B.'nin savukatı Bülent Çetinmeşe, müvekkilinin borçları yüzünden bir anlık gafletle bu suçu işlediğini ailesinin bankanın zararını karşıladığını, 70 yaşındaki babasının borçları ödemek için yeniden işe başladığını ve olaydan duyduğu üzüntü nedeniyle kalp krizi geçirdiğini,10 yaşındaki çocuğunun da psikolojik tedavi gördüğünü, müvekkilinin bütün hayatının mahvolduğunu, hayatında ilk kez suç işlediğini, tahliye edilmesi halinde topluma zarar verecek biri olmadığını belirtip tahliyesini istedi.
Serdar P. ile eczaneden maskeleri takarak bankaya gittiklerini, Abdullah S'nin araçta beklediği, kapıdaki güvenlik görevlisine ve içerideki banka personeline biber gazı sıkıp gişeden paraları aldıklarını belirtti. Kendilerini emniyete almak için güvenlik görevlisinin silahını alarak araca doğru koşarken paraların bir kısmını düşürdüklerini ifade eden Polat A., tutuklandıktan sonra bankanın 'açık' olarak belirttiği 8 bin 955 lirayı geri ödediklerini ve yaptıklarından pişman olduğunu söyledi. Sanık Serdar P. de aynı yönde savunma yaptı.
Sanık avukatları bankanın maddi zararının giderildiğini, delillerin toplandığını, sanıkların kaçma şüphesi bulunmadığını ve 6 aydır tutuklu oldukları göz önüne alınarak tahliyelerini talep etti. Cumhuriyet savcısı İsa Tadık, sanıkların TCK'nın 149. maddesi kapsamında 10 ila 15 yıl arasında hapse mahkum edilmesi ve 'etkin pişmanlık' indiriminin uygulanması yönünde mütalaa verdi.
Mahkeme Başkanı Mustafa Kurtaran, karar için kısa bir ara verdi. Aranın ardından, Kurtaran, sanıklara 'nitelikle yağma' suçundan önce 12 yıl hapis cezası verildiğini, ardından sanıkların kişilikleri, yargılama aşamasındaki davranışları, cezanın sanıkların gelecekleri üzerindeki olası etkileri göz önüne alınarak 5 yıla indirildiğini açıkladı. Kurtaran, ardından sanıkların yattıkları ve dosyanın Yargıtay'a gidiş- dönüş sürelerini dikkate alıp tahliyelerine karar verdi.

FOTOĞRAFLI