Ergenekon davasının tutuklu sanığı, CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın avukatları Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından yerel mahkemeye verilmek üzere tahliye talepli dilekçe hazırladı. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Mahkemesi'nin gerekçeli kararı yazımı çalışmalarını Silivri'de yürütmesinden dolayı avukatlar dilekçeyi önümüzdeki saatlerde Silivri'deki heyete götürecek.
4 SAYFALIK DİLEKÇE
4 sayfalık dilekçede Balbay'ın tahliye taleplerinin bugüne kadar genel nitelikteki, basmakalıp gerekçeler ile reddedildiği belirtildi. Balbay'ın Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunun ve Anayasa Mahkemesi'nin de 'tutukluluk süresinin makul süreyi aştığı, seçilme hakkının ihlal edildiği' yönünde oy birliği ile karar verdiği belirtildi.
Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 50. maddesinde 'Yerel mahkeme, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir." yazılı olduğunun belirtildiği dilekçede, “Anaya Mahkemesi de işbu hüküm uyarınca müvekkilimiz hakkındaki kararın, gereğinin yapılması, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için Sayın Mahkemenize gönderilmesine karar vermiştir." denildi.
ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARI BAĞLAYICIDIR
Anayasa Mahkemesinin verdiği kararların verildikleri anda kesin olduğu, basın aracılığıyla ya da kurumun internet sitesi üzerinden duyurulması halinde, kararın gerekçesinin yazılarak Resmi Gazetede yayınlanması beklenilmeksizin yargı organlarınca uygulanmasının hukuk devletinin gereği olduğunun ifade edildiği dilekçede, Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda Balbay'ın tahliyesi talep edildi.
(BB)