ADANA, () - SAĞLIK Bakanlığı, Adana'da yüksek ateş şikayetiyle götürüldüğü özel hastanede hayatını kaybeden 1 yaşındaki Hayrünnisa İbi'nin ölümü sonrası ailenin 'ihmal' iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.
Adana'nın merkez Seyhan İlçesi'nin Barbaros Mahallesi'nde oturan 33 yaşındaki Kadri ve 30 yaşındaki Remziye İbi çiftinin 4 kızından en küçüğü olan Hayrünnisa, 25 Ağustos'ta ateşlenerek halk otobüslerinde çalışan babası tarafından en yakındaki özel bir hastaneye götürüldü. Havale geçirdiği tahmin edilen Hayrünnisa, ilk müdahalenin ardından sevk edildiği Meydan Çocuk Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
'ATEŞLER İÇİNDE 2 SAAT BEKLETİLDİ'
Ölümü şüpheli bulunan Hayrünnisa İbi'nin Adana Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsinin ardından teslim edildiği ailesi tarafından defnedildi. Acılı baba kızının ölümünde doktor ihmali olduğunu öne sürerek, "Kızım havale geçirdiği için en yakın hastaneye götürdük. Doktor müdahaleye aldı, yatırılması gerektiğini söylediler. Ama hastanede yer olmadığı için sevk edilmesine karar verildi. Doktor Kenan Kuzey, 112 merkezi ile görüşmüş, Adana'daki hastanelerde yer olmadığı için Tarsus veya Ceyhan'a gönderilebileceğini söylemişler. Hastane, kendi ambulansını vermedi. 112 de sevk için yer bulamayınca, yavrum ateşler içinde tam 2 saat bekletildi. Ağzında kan gelip, durumu ağırlaşınca, hastanenin ambulansı ile kızımı Meydan Çocuk Hastanesi'ne getirdik" diye konuştu.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Babanın bu iddiaları üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada yaşam hakkı karşısında hiçbir ihmal ve mazeretin kabul edilemeyeceği belirtilerek şöyle denildi:
"Minik kızın ucuz ölümü, Adana'da 1 yaşındaki çocuğun ölümünde ihmal iddiası gibi başlıklarla yer alan haberlerdeki iddialar üzerine Sayın Bakanımızın talimatıyla Sağlık Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığınca soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma sonucunda, ihmal ya da kusuru olanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacak ve kamuoyuyla paylaşılacaktır. Adana İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre söz konusu haberlerde iddia edildiği gibi 'Boş yatak ve ambulans' sıkıntısı ise yaşanmamıştır. Haberde adı geçen özel hastanede Pediatri Yoğun Bakım Ünitesi olmadığı için 112 Komuta Kontrol Merkezi'nden Saat 22.22'de destek istenmiş, hastamız saat 23.39'da Adana Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne giriş yapmıştır. Söz konusu özel hastaneden yapılan açıklamada 'Hastanın, acil servise 24.08.2014 tarihinde saat 22.19'da bayılma ve nefes darlığı şikayeti ile bilinci kapalı olarak geldiği, konvülsiyon geçiren hastaya gerekli tıbbi müdahalenin yapılarak çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından konsültasyon yapıldığı' bildirilmiştir.
Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yöneticiliği'nden verilen bilgide ise 'Ateşli dönemde havale geçirme ve solunum sıkıntısı şikayeti ile gelen hastanın acil serviste Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirildiği, genel durumu çok kötü olan hastanın derhal yoğun bakım servisine yatırıldığı, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen 25.08.2014 tarihinde saat 00.45'te yaşamını yitirdiği' bildirilmiştir.
Sağlık Bakanlığı olarak, öncelikle evladımızın yaşamını yitirmesinden dolayı büyük bir üzüntü duyduğumuzu belirtir, acılı ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz. Dünyanın en ücra köşesinde dahi insanımıza sağlık hizmetini ulaştırdığımız günümüz koşullarında hiçbir mazereti ve ihmali yaşam hakkının karşısında haklı görmemiz mümkün değildir."

FOTOĞRAFLI