ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, facianın meydana geldiği madenin içinde şu anda en fazla 18 işçinin daha olduğunu düşündüklerini söyledi. Bakan Yıldız, halen 284 madencinin hayatını kaybettiğini, bu hesaba göre maksimum kayıp sayısının 302 olabileceğini, 299'a da düşebileceğini anlattı.
Bakan Yıldız sabah 10.00 sıralarında madenin önünde basın açıklaması yaptı. Bakan Yıldız, facianın olduğu günden bu yana merak konusu olan içeride halen kaç işçinin bulunduğu sorusuna ilk kez yanıt verdi. Bakan Yıldız, “Ailelerimizin başvuruları sonucu içerde maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Bu sayı düşebilir. Özellikle ailelerimizin beyanlarına dikkat ederek bunu söylüyorum. Bazı işçilerimizin vardiyalardan çıktıktan sonra kurtarma çalışmalarına girdiğini anlıyoruz. 2-3 kişi tereddüdümüz var. Rakam vermemek, daha hassas davranma istediğimizden kaynaklanmıştır. Somut elde edilebilir ve üzerinde teyit ettiğimiz rakamladır. Ama baktık bu durum gerek sosyal medyada, gerekse bazı yerlerde çok speküle edildi. Bu rakamı şimdi telaffuz ediyoruz. Yer altında 18'den daha fazla olmamak kaydıyla işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu civarlarda bir rakamla maden ocağımızda kapatabiliriz diye öngörüyoruz. Vefat eden işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet yakınlarına sabırlar diliyoruz" dedi.
Bakan Yıldız, ailelerin başvuruları ve şirket yetkililerinin verdiği bilgiler doğrultusunda kayıp sayısının maksimum 302 olabileceğini, 301'e, 299'a kadar düşebileceğini anlattı. Bakan Yıldız şunları söyledi,
"Bunu ailelerin beyanları başvuruları ve şirketin verdiği personel dokümanlarla söylüyoruz. Vardiya değişiminde tekrar içeri girenlerin olduğunu gördük. İki üç kişilik tereddüt bundan kaynaklanıyor. Ocağın dört bir yanı aranacak, ailelerin başvuruları ile karşılaştırılacak ve nihai rakam paylaşılacak. Tahkimat yapılıyor. Tavanı güçlendirecekler, güçlendirecekleri tavanın altından geçecekler ve daha ilerde bulunan işçi kardeşlerimizi bulup dışarı çıkaracaklar. Karbon monoksit seviyesi düştüğünü görüyoruz, yangın devam ediyor ama düşme eğilimi de var. Yangının tamamen söndürülmesi ve tahkimat için zaman harcayacaklar. İki bloğa da girecekler. Kurtarma ekibinin sıhhatini de ön palana aldık. Hızımızda yavaşlama olabilir. AFAD'a müracaat eden aileler kimlik tanımayla birlikte DNA testi de yapılacak. 530 tane kurtarma çalışmalarına katılan kişi var. Hepsi maden ocağında değil. Yedişerli üçerli o anki duruma göre giriyor."
Bakan Yıldız, sosyal medyada ve bazı basın organlarında olmayanlar üzerinden bir yönetim yapılmaya çalışıldığını anlattı, Bakan Yıldız, "77 milyon kalbiyle yüreğiyle buraya odaklandı. Başka işlerle uğraşmak, vefat eden işçi kardeşlerimize haksızlık olur. Biz bugün yarın ne zamansa bu işi nihayetlendirip sonra teftiş kurulları denetim ekipleri gelecek. Adli ve idari soruşturma kazanın olduğu saatten itibaren başlatılmıştır. Bu veballi bir iş hem dünyamızı hem ahıretimizi ilgilendiren bir iş. 300 civarı kardeşimizi kaybedeceğiz, hiç kimseye hatası varsa tahammülümüz olmaz. Bu vebale kimse girmemeli. İçeride halen yüzlerce işçinin bulunduğunun iştahla telaffuz edildiğini utanarak izliyorum. Sonuç olarak 284 kayıp var. İçeride en fazla 18 işçi kardeşimiz var ve 77 milyon yaralı var" dedi.

TY(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)