İZMİR'in Bornova İlçesi’nde, 2011 yılı Ekim ayında boşanmak isteyen eşi 28 yaşındaki Ferdane Çöl'ü bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Sedat Çöl'ün davasına devam edildi. Duruşma öncesi 'Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu' adına, eşini öldüren Sedat Çöl'ü kınayan açıklama yapıldı. Mahkeme tahliye istemini kabul etmedi.
İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakkında 'Kasten adam öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu sanık Sedat Çöl ile tutuksuz sanıklar B.İ, ve İ.M. ile Ferdane Çöl’ün ailesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hukuk müşaviri Pınar Melli, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Avukatı Çağla Deniz ile platform yöneticisi Sanem Deniz Kural katıldı.
"KARDEŞİMİ DEVLET KORUYAMADI"
Öldürülen Ferdane Çöl'ün ağabeyi Cengiz Maviş, sanık B.İ.’nin evinin önüne gelerek kız kardeşini öldürteceğini söyledikten sonra Sedat Çöl’e de "Seninle barışırsa Ferdane’yi öldür" dediğini, aralarında tartışma çıktığını anlattı. Maviş, tartışmadan sonra ayrılan sanığın 8-10 kişiyle döndüklerini kız kardeşini öldürmeyi amaçladığını söyledi. Kız kardeşinin B.İ’nin talimatlarıyla öldürüldüğünü ileri süren Maviş, "Ben olmasaydım, o anda Ferdane’yi öldüreceklerdi. Daha sonra bir suçtan cezaevine girdim, Cumhuriyet Savcılığı’na kız kardeşimin öldürüleceği konusunda defalarca mektup gönderdim. Cezaevine girdiğimden kardeşim korumasız kaldığı için öldürüldü" dedi.
Mahkeme heyeti, sanığın tahliye ve cezai ehliyetinin olup olmadığına dair yeni rapor alınması istemlerini reddededek duruşmayı erteledi.
DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına öldürülen Ferdana Çöl'ün anne, baba ve kız kardeşi ile aşkına karşılık vermediği için öldürülen Pınar Ünlüer'in babası da katıldı. Platform Sözcüsü Senem Deniz Kural, Ferdane Çöl davasının 2 yıldan uzun süredir devam ettiğini, bu süre içinde adli tıp raporlarının bir türlü gelmediğini söyledi. Kural,
Ocak ayında 27 kadının öldürüldüğünü  bunların yüzde 44'ünün kendi yaşamlarına karar vermek, yüzde 26'sının ise ayrılma veya boşanmak istediği için öldürüldüğünü belirtirken şöyle dedi:
"Yeni Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı hükümetin süregelen kadın düşmanı geleneğini bozmamaya devam ediyor. 14 yaşındaki Kader'in ölümü ardından çocuk yaşta evlilikleri 'Masumane' bulduğunu belirtmiştir. 27 kadının öldürülmesi de sizce masumane mi? Ocak ayında 20 yaşın altında 7 kadın öldürüldü. Kader gibi hayatının baharında 7 kadın yaşamdan koparıldı. Bu artış tesadüfi değerlendirilebilir mi? Kadın katillerini değil, onlara yardım edenlerin de yargılanmasını istiyoruz. Boşanmak istediği eşi tarafından öldürülen Ferdana Çöl'ün öldürülmeden önce karakola 100'den fazla şikayette bulundu. Geç gelen adalet adalet değildir. Kadın katilleriyle birlikte, onlara yardım edenlerin de yargılanmasını istiyoruz. Ferdane Çöl'ün yüzlerce kez yardım için gittiği polisler de Ferdane Çöl'ün katilidir. Katilin, azmettirenlerin, delilleri karartanların ve işbirliği yapanların en ağır cezayı almaları için, başından beri müdahil olarak yer aldığımız bu davanını takipçisi olmayı sürdüreceğiz."