Zafer TOKUŞ/ SAKARYA, () - TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün son yıllarda ölümlerle gündeme gelen Bonzai ile mücadede için "Bazen 'biz yakalıyoruz ama, Adliye tutuklamıyor' diye sitem edip eleştirenler oluyor. Adliye 10 kez de serbest bıraksa, biz 11'nci kez o kişileri alıp tekrar Adliye'ye götüreceğiz" dedi. Üstün açıklamasında, Sakarya'da da bonzai kullanımının artmasına dikkat çekerek bonzai konusunda gelinen noktadan üzüntü ve utanç duyduğunu söyledi. 
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün Adapazarı'nda katıldığı bir radyo programında Sakarya'da son üç ay içerisinde 3 kişinin yaşamını yitirdiği sentetik uyuşturucu Bonzai konusunda açıklamalarda bulundu. Üstün, toplum, medya ve kurumlar olarak elbirliği içinde bu konuda mücadele edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Son zamanlarda yapılan operasyonlardan dolayı Emniyet ve Jandarma Teşkilatlarını kutluyorum. Bu olay sadece bir güvenlik ve emniyet meselesi değil. Bu çok önemli bir olay ve mutlaka başlangıçlar konulmalı. Emniyet ve Jandarma Teşkilatlarımız çok uyanık olmalı. Bazen, 'Biz yakalıyoruz ama, Adliye tutuklamıyor' diye sitem edip eleştirenler oluyor. Adliye 10 kez de serbest bıraksa, biz 11'nci kez o kişileri alıp tekrar Adliyeye götüreceğiz."
Üstün, ailelerin çocuklarını yakından takip etmelerini de isteyerek, "Ailelere de büyük görev düşüyor. Bana gelen bazı anne ve babalar 'Evladım bonzai kullanıyormuş. Ne olur yardım edin' diyorlar. 'Fark etmediniz mi' diye sorduğumda ise aldığım cevaplara şaşırıyorum. Aileler bana çocuklarımın bonzai kullandığını bilmiyordum, hiç fark etmedim diyorlar. Nasıl olur bu? Bir anne ve baba nasıl olur da çocuğunun uyuşturucu kullandığını fark edemez? Bir defa çocuklarımıza sahip çıkacağız. Toplum da, medya da bu konuda duyarlı olacak. Elbette kurumlar da duyarlılık gösterecek. Milli Eğitim, sağlık sistemimiz hepsi bir arada çalışır ise, bu olayla mücadele edebiliriz. Muhafazakar olan, aile ve toplum yapısı çok sağlam olan Sakarya'da bonzai konusunda gelinen noktada üzüntü ve utanç duyuyorum. Avrupa'da bir para teşviki yok, ama duyarlılık var. Türkiye'de ise, suçluları ihbar etmek sanki muhpirlik veya ispiyonculuk gibi algılanıyor. Oysa suçlulara tölerans göstermemek ve onları içimizde barındırmamak lazım. İnsallah ülkemizdeki bu teşvik olayı işe yarar ve bir sonuç verir. Uyuşturucu yakalayan güvenlik birimlerine zaten prim veriliyordu, şimdi vatandaşa da bir prim uygulaması getirilmiş. İnşallah bu uygulama artık hem içiciler, hem de satıcılar için bir çözüm oluşturur."