İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün POAŞ’taki akaryakıt kaçakçılığına ilişkin davanın ilk duruşmayı yapıldı. Aydın Doğan ile Doğan’ın üst düzey yöneticilerinden Ersin Özince, Jan Nahum’un da aralarında bulunduğu 27 sanık duruşmaya katıldı. Doğan’ın kızı Hanzade Doğan Boyner’in  de aralarında olduğu 19 sanık ise mahkemeye gelmedi. Aydın Doğan kimlik tespitinden aylık ortalama gelirinin 50 bin lira olduğunu söyledi.
AVUKATLAR PANİKTE
Daha sonra iddianamedeki suçlamaları açıklayan mahkeme başkanı Mustafa Karayıldız, “Sahte beyannamelerle eksik akaryakıt sevkiyatı gösterip kaçakçılık yapmakla suçlanıyorsunuz. Savunmalara kimden başlayalım. Aydın Doğan’dan mı?” diye sordu. Avukatlar ise önce talepleri olduğunu belirtti. Avukatlardan Köksal Bayraktar, bu davadaki aynı olaylarla ilgili daha önce Mersin’de de dava açıldığını ve o davada 6 duruşma yapıldığını belirterek, davanın Mersin’deki dava ile birleşmesini istedi. Karayıldız, “Mersin’deki mahkemede birleşme talebinde bulunmamışsınız. O mahkeme bize böyle bir talep göndermedi” dedi.
GÖNDERİP KURTULSAYDIK
Avukat Şehnaz Yüzer ise Mersin’deki davanın Mersin Limanı’ndan yapılan 19 akaryakıt sevkiyatıyla ilgili olduğunu, bu davanın ise 56 sevkiyatı konu aldığını kaydetti.
Avukat Fatih Selami Mahmutoğlu, “Biz davanın Mersin’deki dava ile birleşmesini, mahkeme heyeti ise Mersin’deki davanın burası ile birleşmesi görüşünde. Önce bu kargaşanın giderilmesi gerekir” dedi. Avukat Duygun Yarsuvat, Mersin’deki mahkemede birleşme konusunu dile getirdiklerini söyledi. Mahkeme başkanı ise “Tutanaklar önümde. Orada dile getirmemişsiniz. Talep etseydiniz, o mahkeme de bizden bu dosyayı isteseydi, biz de gönderip kurtulsaydık” dedi.
BAKANLIĞIN TALEBİ
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın avukatı da bakanlığın suçtan zarar gördüğü gerekçesiyle davaya katılma talebinde bulundu. Doğan’ın avukatı Köksal Bayraktar, “Gümrük İdaresi’nin kaybı yok. Vergi kaybı söz konusu değil” diyerek bakanlığın davaya katılmaması gerektiğini söyledi. Mahkeme başkan Karayıldız, 6 milyar doların dava konusu olduğunu hatırlattı.
MERSİN’DEN GÖRÜŞ BEKLENECEK
Cumhuriyet Savcısı Bilgin Uysal, POAŞ’ın merkezinin İstanbul Şişli olması nedeniyle olması nedeniyle Mersin’deki davanın İstanbul’daki dava ile birleşmesi konusunda Mersin’deki mahkemenin görüşünün sorulduğunu ancak mahkemenin bunu reddettiğini kaydetti. Uysal, Mersin’deki mahkemeye tekrar dosyanın gönderilmesini ve dosyayı inceledikten sonra birleşme konusunda görüşlerini açıklamalarını istedi. Talepleri değerlendiren mahkeme, dava dosyasının Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. Mersin mahkemesinin dosyayı inceledikten sonra birleşme konusunda görüşünü bildirmesi istendi. Birleşme konusu halledildikten sonra sanıkların sorgu ve savunmalarına geçilmesine karar verildi. Mahkeme bakanlığın da davaya katılmasına karar verdi. Duruşma 23 Kasım’a ertelendi