GÜMRÜK ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından, atık yağlarla kaçak akaryakıt üreterek 35.5 milyon liralık satış yaptığı saptanan bir firmaya yönelik düzenlenen operasyonda 2 kişi yakalandı.
Şanlıurfa'da bir firmanın, belli muafiyetlerle ithal edilen ve 10 numara yağ olarak bilinen baz yağları, ithalat sırasında verilen taahhüde aykırı olarak kaçak akaryakıt yapımında kullandığı bilgisine ulaştı. Bu bilginin ardından çalışma başlatan Gaziantep Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Şanlıurfa'daki evrak ve stok kayıtları üzerinde yaptığı araştırmada usulsüzlükler tespit ettiği firmayı mali yönden ayrıntılı olarak incelemeye aldı.
Ekipler tarafından yapılan incelemede, firmanın ithal ettiği baz yağları gerçekte var olmayan paravan firmalara işleyerek satılmış gibi gösterdiği veya sahte belgelerle ihraç edilmiş gibi işlem yaptığı belirlendi. Ekipler ayrıca, firmanın yağları katkı maddeleri ile kaçak akaryakıta dönüştürerek piyasaya sattığını belirledi. Yapılan araştırmada, firmanın ithal ettiği yağlarla 7 milyon 888 bin litre kaçak akaryakıt ürettiği ve sahte belgelerle iç piyasaya sattığı da ortaya çıktı. İç piyasaya sürülen kaçak akaryakıtın yaklaşık 35 milyon 500 bin lira değerinde olduğunu da saptayan ekipler, kaçakçılık yaptığı gerekçesiyle 2 kişiyi gözaltına aldı ve firmaları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.