İZMİR'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tınaztepe Yerleşkesi'nde öğrenci, öğretim üyesi ve kreş çocuklarına at eti yedirildiği iddiaları üzerine, 8 personel hakkında 'edimin ifasına fesat karıştırmak' suçundan 7'şer yıl hapis cezası istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması görüldü.
İzmir Emniyeti Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, 2011 yılında, başta Dokuz Eylül Üniversitesi olmak üzere bazı kurumların yemek ihalelerini kazanan bir firmanın, menüler hazırlanırken dana eti yerine at eti kullandığı yönündeki şikayetler üzerine inceleme başlattı. Laboratuvar incelemesinden geçirilen tabldotlardaki yemeklerde at eti kullanıldığı belirlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi ihale komisyonunda görevli 8 çalışan hakkında, firma sahibi ve çalışanlarından ayrı olarak, 7'şer yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İzmir 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki görülen davanın üçüncü duruşmasına, tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. duruşmaya gelen DEÜ Çevre Mühendisliği'nde doktora öğrencisi olan Vehbi Caner Öcal, olaydan etkilendiğini, zarar gördüğünü, at etinden yapılmış dönerleri yiyip yemediğini tam olarak hatırlamadığını, konuyu basından takip ettiğini belirterek, davaya katılma talebinde bulundu. İdari ve Mali İşler Başkanlığı'nda görevli olan sanık N.K., ilk analiz raporunun olumsuz çıkmasının ardından ödeme yapmadıklarını söyledi. Hakim Yahya Kesim de ödeme yapılmadığının ve üniversitenin maddi zararının bulunmadığının bildirildiğine dair üniversiteden gelen yazıyı okuyup dosyaya koydu. Hakim Kesim, yapılan soruşturma kapsamında, sanıklar Y.Ö. başkanlığındaki N.K., P.Ş., A.Y., H.H.Y.'den oluşan komisyon tarafından ihalenin gerçekleştirildiğinin, ihale sonrasında komisyon başkanı ve üyelerinin sorumluluklarının sora erdiğinin bildirildiğini aktardı. Hakim Kesim, gönderilen aynı yazıda, diyetisyen A.Y.'nin numuneyi analize gönderdiği ve gelen sonucu idareye bildirdiğinin yer aldığını da söyledi. İdari ve Mali İşler Başkanlığı'nda görevli olan sanık N.K., ilk analiz raporunun olumsuz çıkmasının ardından ödeme yapmadıklarını söyledi.
Hakim Yahya Kesim, Vehbi Caner Öcal'ın davaya katılma talebini, suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle reddetti. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden, Ocak 2011 tarihinde kullanılan 423 kilo ette, kanatlı eti çıktığının tespit edilmesi üzerine ne gibi işlem yapıldığına dair bilgilerin ayrıntılı olarak istenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
İçinde at eti çıkan yemeği veren şirket yöneticileri ise daha önce açılan davada beraat etmişti.

BK(AÖ/SS)