ADANA'da, okulda kendisine psikolojik baskı yaptığını ileri sürdüğü arkadaşı 14 yaşındaki Mücahit Polatoğlu'nu bıçaklayarak öldürdüğü öne sürülen ortaokul öğrencisi 13 yaşındaki F.Y.'nin yargılamasında sona gelindi. Mahkeme savcısı mütalaasında 'çocuğu öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istedi. Ancak, ceza verilirken sanığın da çocuk olması sebebiyle 'yaş küçüklüğü' hükümlerinden de yararlandırılmasını talep etti.
Olay, 8 Temmuz 2013 günü merkez Seyhan İlçesi'nin Aydınlar Mahallesi'ndeki 24 Kasım Ortaokulu'nun önünde meydana geldi. İddiaya göre Mücahit Polatoğlu, aynı okulda bir alt sınıfta okuyan F.Y.'nin üzerinde psikolojik baskı kurdu. F.Y., olay günü okulun önünden geçerken Polatoğlu ile karşılaştı. Tartışmanın ardından çıkan kavgada Mücahit Polatoğlu, sağ ve sol göğüs ile sol koltuk altından bıçakla yaralandı. Polatoğlu kaldırıldığı hastanede ölürken, F.Y.  tutuklandı.
'KENDİMİ SAVUNDUM'
Sanık F.Y. hakkında Adana 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yaşından dolayı duruşması kapalı yapılan sanık F.Y. 'kasten öldürme' suçlamasını kabul etmedi. Okul dışında dayısının işyerinde çalıştığını ve olay günü de iş çıkışı evine gittiğini belirten F.Y. şunları anlattı:
"Olay yerine geldiğimde Mücahit bana 'Gel lan buraya, bahçeye gideceğiz' dedi. Ben 'ne oldu Mücahit yine kavga mı edeceğiz' dedim. 'Ben bir mevzuyu başlatınca uzatırım. Bahçeye gel, seni öldüreceğim' dedi. Bana bir kaç kez tekme salladı. Elinde de bıçak vardı. Ben de korkumdan işyerinde kullandığım ve üzerimde taşıdığım bıçağı çıkardım. Korkutmak amacıyla bir kaç kez salladım. Yere düşünce korkup kaçtım."
Olayı görmediğini belirten ölen Mücahit'in babası Ağa Polatoğlu, sanıktan şikayetçi olduğunu söyledi. Adliyede görevli psikolog Süleyman Doluel de, sanığın zihinsel ve fiziksel gelişiminin yaşı ile uyumlu ve kendisini ifade edecek düzeyde olduğunu söyledi.
SONA GELİNDİ
Yargılamada sona gelinince mahkeme savcısı, esasa ilişkin mütalaasını verdi. Sanık F.Y. hakkında öldürme suçunu 'Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı' işlediği iddiasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi. Ancak, ceza verilirken sanığın da çocuk olması sebebiyle 'yaş küçüklüğü' hükümlerinden yararlandırılması talep edildi. Sanık ve avukatı esasa ilişkin savunmasını yapmak üzere süre talep edince mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.
YASA NE DİYOR?
'Yaş küçüklüğü' konusunda Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 31/2'nci maddesinde şöyle deniliyor:
"Fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmuş olup da 15 yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması halinde ceza sorumluluğu yoktur. Ancak bu kişiler hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. İşlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin varlığı halinde, bu kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 12 yıldan 15 yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde 9 yıldan 11 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer cezaların yarısı indirilir ve bu halde her fiil için verilecek hapis cezası 7 yıldan fazla olamaz."