ANTALYA'da, Taksim Gezi Parkı Yayalaştırma Projesi kapsamında yaşanan olaylara katılan ve çeşitli davalarla toplamda 400'e yakın kişinin yargılandığı olaylara ilişkin mahkeme, iki kişi hakkında beraat kararı verdi.
100'ü aşkın gözaltı ve 5 kişinin de çeşitli sürelerde cezaevinde yattığı ve tahliye edildiği olaylara yönelik bugün Antalya 15'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuksuz yargılanan Akdeniz Üniversitesi öğrencisi 24 yaşındaki Kadir Karatel ile sınıf öğretmeni Kadim Doğan hakim karşısına çıktı.
'Toplantı gösteri ve yürüyüş' kanununa aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Kadir Karatel, 31 Mayıs 2013 tarihinde Cumhuriyet Meydanı'ndaki toplantıya katıldığını, kendisi meydandayken herhangi bir olay çıkmadığını söyledi. 1 Haziran 2013 tarihinde ise Aydın Kanza Parkı'ndan başlayıp Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan yürüyüşe katıldığını kaydeden Karatel, "Yürüyüş sırasında kanuna aykırı bir hareketim olmadı" dedi.
Savcı Gül Dilan Hamamcıoğlu ise 31 Mayıs ve 4 Haziran 2013 tarihleri arasında kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen dağılmadığı iddiasıyla sanık hakkında iddianame hazırlanmış olsa da sanığın savunmasında suçlamaları kabul etmediğini belirterek, şöyle dedi:
"Dosya kapsamındaki tutanaklar, fotoğraflar ve CD çözümlemesi niteliğindeki fotoğraflardan da sanığın savunmasının aksini kanıtlar nitelikte bir delil elde edilemediği, sanığın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10'uncu ve 11'inci maddelerinde yer alan ifade ve toplantı özgürlüğü kapsamında demokratik toplumun temellerinden olan mutlak temel haklarını kullanmakta olduğu, demokratik tepki boyunu aştığına ilişkin hakkında mahkumiyete yeterli ve kesin objektif delil elde edilemediğinden beraatine karar verilmesini talep ve mütalaa olunur."
Daha sonra kararı açıklayan mahkeme başkanı Melih Küçükaslan, Kadir Karatel'in beraatine karar verildiğini kaydetti. Karatel'in avukatı Hakan Evcin, “Bu karar Antalya'da Gezi Parkı ile ilgili açılan davada ilk beraattir. Böylece yaklaşık 400 civarındaki diğer sanıklar için emsal oluşturabilecek bir karardır" dedi.
Bu duruşmanın ardından aynı suçlamalarla hakim karşısına çıkan sınıf öğretmeni Kadim Doğan hakkında da beraat kararı verildi.