'KIRMIZI FULARLI KIZ' TAHLİYE OLDU

Antalya'daki Gezi Parkı protestoları nedeniyle haklarında dava açılan 3'ü tutuklu 5 kişinin bugün görülen duruşması, 12 saat sürdü. Kırmızı fuların sosyalizmi simgelediği yönünde suçlanan tutuklu sanıklar Ayşe Deniz Karacagil, Murat Sezgin ve Mustafa Cihan Yılmaz tahliye edildi. Tahliye kararı yakınlarını sevince boğdu.

127 gündür tutuklu olan Ayşe Deniz Karacagil, Murat Sezgin ile Mustafa Cihan Yılmaz ile tutuksuz sanıklar Ali Karakuş ve Leyla Nuyan’ın bugün Antalya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılaması, katılım çokluğu nedeniyle konferans salonunda yapıldı.

SADECE BİR POLİS ŞİKAYETÇİ OLDU

Duruşmada 5 sanığın savunmasının ardından ifadelerine başvuran ve iddianamede müşteki olarak yer alan 28 polisten 17’si hazır bulundu. Polisler, 5 sanığı tanımadıklarını, şikayetçi olmadıklarını beyan etti. Sadece bir polis şikayetçi olduğunu açıkladı.

‘POLİS BOŞ DURMA EMEKÇİYE ÇAY GETİR’

Savunmasında suçlamaları kabul etmeyen Mustafa Cihan Yılmaz'a, 'Polis boş durma eylemciye çay getir' şeklinde slogan attığı ve bunun da hakaret içerdiği yönünde iddianamede yer alan suçlama soruldu. Hatırlamadığını ve eğer polis çay ikram ederse içebileceklerini belirten Yılmaz, bu sözün hakaret içermediğini ve ayrıca polisin boş kalıp çay getirecek kadar vaktinin olduğunu düşünmediğini de söyledi. Yılmaz, bu davanın siyasi bir komplo olduğunu, savcı iddianamesinin de ideolojik olduğunu dile getirdi.

‘ÖRGÜT KUMAŞ FABRİKALARI’

Taktığı kırmızı fuların sosyalizmi simgelediği yönünde suçlamalar yöneltilen Ayşe Deniz Karacagil ise mahkeme heyetine 20 sayfalık savunmasını okudu. Toplumsal, siyasi ve sosyal içerikli birçok konunun ele alındığı savunma sırasında heyet, “Yükleme fazla geldi” diyerek esprili bir dille Ayşe Deniz’in hızlı olmasını istedi. 4 aydır devam eden tutukluluğunun hukuksuz olduğunu belirten Ayşe Deniz Karacagil, kırmızı fular vurgusuna yönelik örgüt suçlamasında bulunulduğunu hatırlatarak, “Bu durumda örgüt kumaş fabrikaları” dedi.

DENETİMLİ SERBESTLİK

Davada şikayetçi gösterilen ancak sanıkları tanımadıklarını ve şikayetçi olmadığını belirten polislerin ifadelerinin ardından sanık avukatları da savunmalarını gerçekleştirdi. Mahkeme heyeti verdiği kısa aradan sonra kararını açıkladı.

Tutuklu Mustafa Cihan Yılmaz, Ayşe Deniz Karacagil, Murat Sezgin’in suç işledikleri yolunda somut şüpheler olsa da savunmalarının alınmış olması, suç vasıflarının lehlerine değişme ihtimali dikkate alınarak, bu aşamada adli kontrolün yeterli olacağı sonucuna varan mahkeme heyeti, sanıkların adli kontrol altına alınarak tahliyesine karar verdi.

GECE TAHLİYE OLACAKLAR

Mahkeme heyetinin tahliye kararı, sanıkların aileleri ve arkadaşları tarafından büyük sevinçle karşılandı. Sanıklar, kararı birbirine sarılarak kutladı. Günboyu adliye önünde bekleyen yaklaşık 200 kişilik grup da sanıkların binadan çıkmasını bekledi. Mustafa Cihan Yılmaz ve Murat Sezgin'in aileleri Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne, Ayşe Deniz Karacagil’in ailesi ve yakınları da Alanya Kapalı L Tipi Cezaevi’ne tahliye için gitti. 127 gündür tutuklu olan 3 sanık, gece yarısı kaldıkları cezaevlerinden tahliye edilecek.

MÇ(HA/SSA)