ANTALYA'da Gezi olaylarına katılan şüpheliler hakkında hazırlanan 157 sayfalık iddianamede 170 sanığın yanında yine 'şüpheli' olarak 45 'suça sürüklenen çocuk' adı da geçiyor.
İstanbul'da 31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gece başlayıp tüm yurda yayılan Gezi eylemlerinin Antalya ayağında, Çallı Kavşağı ve Ak Parti il binası arasındaki olaylara ilişkin Antalya Cumhuriyet Savcısı Ahmet Diler tarafından hazırlanan ve 170 kişi hakkında açılan 157 sayfalık iddianamede, 170 sanığın yanı sıra şüpheliler kısmında toplam 45 isim daha yer aldı ve bu isimlerin 'suça sürüklenen çocuk' olduğu belirtildi.
İddianamede 'şüpheli' olarak nitelendirilen 45 ismin, kimlik tespitlerinde yaşlarının 18'in altında olduğunun fark edilmesi üzerine 'suça sürüklenen çocuklar' olduğunun belirlenmesiyle evraklarının ayrıldığı, bir kısmının Çocuk Şube Müdürlüğü'ne gönderildiği belirtiliyor.
GEZİ ÇOCUKLARI YARGILAMASI
Antalya'daki Gezi olayları iddianamesinde 'şüpheli', 'tespit edilen' olarak isimleri açıklanan 45 çocuğun, psikolog eşliğinde yetkili savcı tarafından ifadelerinin alınarak Çocuk Mahkemesi'nde yargılanmalarına ilişkin sürecin başlatılması bekleniyor.
Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş, başvuru olması halinde yargılama sürecinde çocuklara destek olmaya hazır olduklarını açıkladı.
'POLİSİN İFADE ALMA YETKİSİ YOK'
Çocuk suçlarının Ceza Muhakemesi Kanunu'ndan ayrı olarak 5395 Sayılı kanuna göre ele alındığını belirten Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ermiş, "Bu kanuna göre 'suça sürüklenmiş çocuk' deniyor. Doğrudan polisin ifade alma yetkisi yok. Bu çocuklar hakkında, çocuk suçlarına bakan Cumhuriyet Savcısı, ifadeyi psikolog eşliğinde alabiliyor. Daha sonra yargılamaları çocuk mahkemesinde yapılıyor. Şu an bunlarla ilgili davanın çocuk mahkemesinde açılması gerekiyor" dedi.
'SONRADAN FARKEDİLMİŞ OLABİLİR'
Ermiş, "Buradaki değerlendirme gözaltı anındaysa, kimliğine göre 18 yaşından küçükse doğrudan doğruya Çocuk Şube'ye gönderilecektir. Yakalama tutanağı düzenlenebilir ama kimliğinde 18 yaşından küçük olduğunun tespit edilmesiyle Çocuk Şube'ye gönderilmiştir. Çocuk Şube'nin yaptığı da ifade alma değil savcının önüne hazır etme işlemidir. Hangi aşamada tespit edildiği önemli. Anladığımız kadarıyla, nüfus cüzdanları yanında yoksa daha sonra tespit edilmiş veya beyanlarına göre ifadesi alınmış olabilir. Soruşturma normal savcıda başlatılır, daha sonra çocuk oldukları ortaya çıkınca soruşturma evrakı ayrılmıştır" dedi.
'ŞÜPHELİ DENİLEMEZ'
18 yaş altı kişiler için iddianamede şüpheli denilemeyeceğini, 'suça sürüklenen çocuk' diye tabir edildiğini belirten Münip Ermiş, "Burada 'şüpheliler' demiş. Sonradan 'suça sürüklenen çocuklar olduğu anlaşıldığından' demiş. Yani şüpheli sıfatı taşımadıkları, suça sürüklenen çocuklar şeklinde bir tabir. İddianameleri düzenlenecek. Başvuru olduğu takdirde davayı takip edeceğiz" diye konuştu.