ESKİŞEHİR Anadolu Üniversitesi'nde yaklaşık 100 öğrenci, rektörlük binasına kadar yürüyerek YÖK'ü protesto etti.
Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'ndeki Edebiyat Fakültesi önünde toplanan grup 'Ali İsmail yaşıyor, üniversite AKP'ye ve YÖK'e direniyor' yazılı pankart açıp rektörlük binasına doğru yürüyüşe geçti. Gruptakiler sık sık "YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek", "Ali İsmail Korkmaz onurumuzdur", ve "Her yer ODTÜ her yer direniş" sloganları attı.
Öğrenciler kütüphanenin önünden geçerken yanlarından getirdikleri üzerinde 2 Haziran'da Eskişehir'deki Gezi Parkı protestoları sırasında uğradığı saldırının ardından 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz'ın fotoğrafının olduğu ve 'Ali İsmail Korkmaz Kütüphanesi' yazılı kağıdı kütüphane tabelasının üzerine yapıştırdı. Öğrenciler, bu kütüphanenin isminin Ali İsmail Korkmaz Kütüphanesi olarak değiştirilmesi için daha önce topladıkları imzaları rektörlüğe verdiklerini ancak henüz bir sonuç alamadıklarını söyledi.
'ODTÜ'DE GİTTİĞİN ÇÖKEN YOL, GİTTİĞİN YOLDUR'
Rektörlük binası önünde gelen öğrenciler burada basın açıklaması yaptı. Anadolu Üniversitesi Forumu adına basın açıklamasını Engin Deniz Ergin adlı öğrenci okudu. YÖK'ün 12 Eylül darbesinin önemli bir adımı olarak 32 yıl önce kurulduğunu söyleyen Engin Deniz Ergin şöyle konuştu:
"YÖK, ilk günden bugüne üniversitenin özerkliği ve bilimin özgürlüğüne saplanan bir hançer olarak her dönemde iktidarların, hükümetlerin, akademi ve öğrenciler üzerindeki baskının esas dayanağı oldu. Üniversiteleri kuşatmaya çalışan hükümet ve başbakan, sadece üniversitelere saldırmakla kalmıyor öğrencilere de saldırıyor. Haziran direnişine katılan öğrencilere burs verilmeyeceğinin açıklanması yetmediği gibi şimdi de dindar-muhafazakar nesil yetişme isteğiyle öğrencilere rüşvetler teklif ediliyor. İşsizlik ve geleceksizlik telaşı ile bizleri köşeye sıkıştırmaya çalışan başbakan bundan çıkış yolu olarak evlenmeyi öneriyor. Hükümet kendi açısından kutsal saydığı aile kavramını bile böylece ayaklar altına alıyor. Ancak öte yandan çelişkileriyle dolu olan başbakan, önce aynı kampüs içindeki kadın ve erkek yurtlarını ayırıyor, daha sonra da aynı evde yaşayan kadın ve erkek öğrencilerinin evlerini hedef gösteriyor. Buradan başbakana bir sözümüz var; ODTÜ'de çöken yol gittiğin yoldur. Yurtlarımızdan evlerimizden, hayatımızdan derhal elini çek."
Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler 'Ali İsmail yaşıyor, üniversite AKP'ye ve YÖK'e direniyor' yazılı pankartı rektörlük binasının giriş merdivenlerinin üzerine astı. Öğrenciler bir süre rektörlük binası önünde durduktan sonra dağıldı.