ESKİŞEHİR'de 2 Haziran'da Gezi Parkı protestoları sırasında uğradığı saldırıda ağır yaralanan, 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz'ın ölümünde 24 tanığın dinlenmesiyle ilgili Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma ertelendi. Avukatların 'Sanıkların ifadeleri alınmadan tanıkların dinlenmesi usule aykırı' görüşünü dikkate alan mahkeme heyeti, tanıkların 28 Şubat'ta dinlenmesine karar verdi. Güvenlik gerekçesiyle Kayseri'ye alınan Korkmaz davasının ilk duruşması ise 3 Şubat'ta Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak.
Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebi üzerine Ali İsmail Korkmaz davasında 24 tanığın talimatla ifadesinin alınması için bugün Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşma yapıldı. Duruşmaya, Korkmaz Ailesi'ne destek için İstanbul, Ankara ve Eskişehir boralarından 100'ün üzerinde avukat katıldı. Ali İsmail Korkmaz'ın avukat olan ağabeyi Gürkan Korkmaz'ın da katıldığı duruşma öncesinde Adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Aslan, Eskişehir Barosu avukatlarından Heval Yıldız Karasu ile Ali İsmail'in ağabeyi Gürkan Korkmaz yaptıkları konuşmalarda 3 Şubat'ta Kayseri'den görülecek davada sanıkların ifadeleri alınmadan tanıkların dinlenmesinin usule aykırı olduğunu belirtti.
Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada İstanbul Barosu avukatlarından Ömer Kavili mahkeme heyetine, "Henüz sanıkların ifadesi alınmadan tanıkların dinlenmesi usule aykırıdır. Sanıkların yüzlerine karşı iddianame okunmadan ve sanıklar ifade vermeden tanıkların dinlenmemesi gerekir. Özellikle sanıkların olay tanığı olan tanıkların ifadelerine göre ifadelerini düzenleme yapabileceklerinden ve varsa delilleri yok edebilecekleri ihtimali vardır. Bu nedenle sanıkların ifadeleri alınmadan tanıklar dinlenmemeli. Ayrıca tanıkların davanın görüleceği Kayseri 3'üncü Ağır ceza Mahkemesi'nde dinlenme imkanları vardır. Usul kurallarına uyulmalıdır. Mahkeme heyetinden bugünkü duruşmanın ertelenmesini talep ediyoruz. Heyetten, hiçbir tanık dinlenmeden bugünkü duruşmanın kapanıp ertelenmesini istiyoruz" dedi.
Savcı da avukatların bu talebi üzerine "Takdir mahkeme heyetine aittir" dedi.
Mahkeme heyeti, avukatların talebini yerinde bularak, sanıkların 3 Şubat'ta Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade verdikten sonra tanıkların dinlenmesini kararlaştırdı. Heyet bu nedenle duruşmayı 28 Şubat 2014 tarihine ertelerken, Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne de yazı yazılarak tanıkların Kayseri'de dinlenip dinlenmeyeceklerinin sorulmasını kararlaştırdı.
Duruşma sonrasında Adliye binası önünde açıklama yapan İstanbul Barosu avukatlarından Ayhan Erdoğan, "Bugün Türkiye'de yaşanmış olan, devlet terörü olarak nitelendireceğimiz bir olayın duruşması vardı. Bu duruşmada aslında tamamıyla duruşmanın bu şehirde ve bu adliyede sürmesi gerekirken hukuka aykırı bir şekilde yargılama buradan alınarak Kayseri'ye nakledilmiştir. Kayseri'ye nakledilen bu yargılamada bir tane başka hukuksuzluk daha yapılarak sanıkların dinlenmesinden önce tanıkların, üstelik talimatla güvenli olmadığı iddia edilen bu şehirde tekrar dinlenilmesi kararı alındı. Bu, aslında mahkemenin burada görülmesinin hiçbir tehlikesinin olmadığının kanıtıdır. Taleplerimiz bu yolda, buna yönelikti. Taleplerimiz ciddiye alınmış, değerlendirilmek üzere bir ara karar verilmiştir" diye konuştu.
Ali İsmail Korkmaz'ın ağabeyi Gürkan Korkmaz da mahkemenin erteleme kararını olumlu bulduğunu ifade ederek, "Duruşma Eskişehir'den kaçırılmasıydı, burada görülseydi de hiçbir sıkıntı olmazdı" dedi.
Bu arada avukatların yanı sıra adliye önüne gelen 100'ü aşkın kişi de 'Ali İsmail Korkmaz onurumuzdur' ve 'Ali için adalet istiyoruz' sloganları attı.