AKSARAY'da Ataköy ve Yapılcan Köyü’nde oturan yaklaşık 200 kişi, 35 bin Suriyeli sığınmacının barınacağı iki köy arasında yapımına başlanan kampı protesto etti. İlk olarak Aksaray- Konya karayolunu ulaşıma kapatan köylüler, daha sonra protestolarını valilik binası önünde sürdürdü. Köylüler, Vali Vekili Kubilay Ant ile görüştükten sonra dağıldı.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Aksaray kent merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Ataköy ve Yapılcan Köyü arasına 35 bin Suriyeli sığınmacının barınacağı prefabrik evlerden oluşan kamp yapacak. Kampın yapım çalışması ise yaklaşık 3 gün önce başladı. Bunun üzerine Yapılcan ve Ataköy'de oturan köylüler, bugün saat 09.300 sıralarında kamp alanının otlak alan olduğunu hayvanları otlatamayacaklarını öne sürüp durumu protesto etti.
YOL KAPATTILAR, VALİLİĞE YÜRÜDÜLER
Yaklaşık 200 köylü ilk olarak kamp alanının yakınındaki Aksaray- Konya karayolunu ulaşıma kapadı. Köylüler yaklaşık yarım saat süren yol kapama eylemlerini sonlandırıp araçlarla kent merkezi girişine geldi. Kent merkezi girişinde araçlarından inip, Valilik binasına kadar yürüyüş yapan köylüler, protestolarını valilik önünde sürdürdü.
Kamp yapılması halinde hayvanları için otlak alan kalmayacağını belirten köylülerden Ramazan Yapılcan, yaklaşık 6 bin hayvanları olduğunu ve otlak alanın ihtiyaçlarını zaten karşılamadığını, kamp oluştuğu takdirde tamamen çaresiz kalacaklarını söyledi. Her iki köyün de geçim kaynağının hayvancılık olduğunu ifade eden Yapılcan, kamp yapılırsa hayvancılığın biteceği endişesini yaşadıklarını kaydetti.
Otlak alanlarının kamp sayesinde yok olmasının yanı sıra Suriyelilerle iç içe yaşamak istemediklerini belirten köylüler, kampın kurulu olduğu diğer illerdeki gibi asayiş ve işsizlik olaylarının artacağını öne sürdü.
Protestoculardan bir grup, Valilik binasına girerek Vali Vekili Kubilay Ant ile görüşme yaptı. Görüşme yapan köylüler, Vali Vekili Ant'ın yürütmeyi durdurmak için köy halkının dava açması gerektiğini söylediğini öne sürdü. Grup, görüşmenin ardından sessizce dağıldı.