Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, () - DENİZLİ'de Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) çalışan doktorlar, tam gün yasasına göre kamu hastaneleri acilleri ile 112 istasyonlarında nöbet tutulacak olunmasına tepki gösterdi. Ayda asgari 8 saat nöbet maddesi, protesto edildi.
Denizli Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanan 20 aile hekimi adına basın açıklamasını, Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gökhan Önem yaptı. Mesleki onur ve toplum sağlığı için hastane acil servislerinde nöbet tutmayacaklarını belirten Prof. Dr. Gökhan Önem, "Acil servis nöbetini sağlık çalışanları olarak protesto ediyoruz. Yıllardır birinci basamak sağlık çalışanları sağlık hizmetlerinin aksadığı birimlerde çalıştırılarak sorunlar giderilmeye çalışıldı. Bu anlayışı ortadan kaldırma vaadiyle başlatılan Aile Hekimliği sisteminin, sağlık çalışanlarına sadece performansa dayalı, sözleşmeli, esnek çalışma modelini yerleştirmeye, yani birinci basamak sağlık hizmetlerini özelleştirmeye yönelik gayret taşıdığını gördük. ASM çalışanlarını, kamu hastane acillerinde veya 112 istasyonlarında nöbet tutmaya zorlamanın, sağlık çalışanlarının kazanılmış haklarının gaspı anlamına geleceğini, yasallık kazandırmak adına yapılan düzenlemelerin evrensel sağlık hizmet anlayışına uygun olmadığını ve acilden hizmet alan halkın bu uygulamadan zarar görebileceğini bir kez daha söyleme gereğini duyuyoruz" dedi.
ASM çalışanlarının Sağlık Bakanlığı'nın acil nöbet dayatmalarına karşı aylardır süren kararlı bir direniş başlattığını söyleyen Prof. Dr. Önem, birinci basamak sağlık hizmet alanı dışında dayatılan hiçbir görev ve sorumluluğu kabul etmeyeceklerini vurguladı.

RÇ(AÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)