ZONGULDAK'ın Devrek İlçesi'ne bağlı Mahmutoğlu Köyü'nde ormanlık alana kurulması planlanan mermer ocağı için 2 bin 453 ağacın kesilecek olmasına köylüler tepki gösterdi. Köylüler, yaklaşık 15 ağacın kesildiği bölgede diğer ağaçların kesilmemesi için sopalarla nöbet tutmaya başladı.
Mahmutoğlu Köyü Erenler mevkiinde mermer ocağı kurmak için Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alan şirket, bölgedeki kayın ve çam ağaçlarını kesmeye başladı. Ruhsatın iptali için Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuran köylüler, yaklaşık 15 ağacın kesildiği bölgede diğer ağaçların kesilmemesi için ellerindeki sopalarla nöbet tutmaya başladı. Ormanlık alanın girişine, 'Köy koruması altındadır, ağaçlarımızı kimse kesemez' pankartı asan yaklaşık 200 köylü, '2 değil, 4 değil, 5 değil, 300 değil, 2 bin 453 ağaç kesilecek', 'Su yerine zehir içmek istemiyoruz', 'Cennet köyümüzü cehenneme çevirmeye izin vermeyeceğiz' yazılı dövizler taşıdı.
'AĞAÇLARI KESTİRMEYECEĞİZ'
Köy Muhtarı Mehmet Kayabaşı, mermer ocağı kurulacak alanın en yakın mahalleye 150 metre mesafede olduğunu söyledi. Mermer ocağı için kesilecek kayın ve çam ağaçlarının altında köylünün kullandığı içme sularının geçtiğini ve doğal mağaraların bulunduğunu belirten Kayabaşı, şöyle konuştu:
"Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurmamıza rağmen ağaç kesimi yapılınca eylem yapma kararı aldık. Mahkeme yürütmenin durdurulması kararı vermesi durumunda ağaçlar boşuna kesilmiş olacak. Ayrıca, bu alanın 3'üncü derece sit alanı ilan edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazı yazdık. Mahkeme karar verene kadar ağaç kesiminin durdurulmasını istiyoruz. Burası bizim enerji kaynağımız. Burayı köylüler olarak koruyacağız ve bu ağaçları kestirmeyeceğiz. Mahkeme aleyhimize karar verse de kestirmeyeceğiz. Yaşamak için bu ormanlar lazım."
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise söz konusu alanın maden izin sahası içerisinde olduğunu ve şirketin işyeri açmak için ruhsat aldığını, ağaç kesiminin yasal olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI