Kemal ATLAN/ ESKİŞEHİR, () - AFYONKARAHİSAR'da 5 Eylül 2012 tarihinde meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu askeri mühimmat deposundaki patlamayla ilgili davada, şehit ailelerinin avukatı Altan Ulutaş, savcılığın olayda sabotaj ihtimalini araştırmaya başladığını söyledi. Ulutaş, Afyonkarahisar'daki imha edilmesi gereken 4 depo mühimmatın, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan emir gelmediği için imha edilmediğini önü sürdü.
Cephanelik patlamasındaki sabotaj ihtimalinin olduğu yönünde basına yansıyan iddialar üzerine Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu tarafından savcı Nurettin İpek imzasıyla Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı Talim Bürosu'na gönderilen yazıda şöyle denildi:
"Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülmekte olan bir hazırlık soruşturmasına esas olmak üzere; Son zamanlarda ulusal ve mahalli basına yansıyan ilimiz Mühimmat Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlasında meydana gelen patlama ve bu patlamada 25 askerimizin şehit olması olayı ile ilgili bu olayın taksirle meydana gelen bir patlama olmadığı, sabotaj veya başka türlü bir saldırı olasılığı bulunduğu iddia edildiğinden ve avukat Altan Ulutaş'ın şehit, yaralı mağdurlar, aileleri avukatlığını yapmış olması sebebiyle basına yansıyan iddialar ile ilgili elinde bulunan bilgi, belge ve diğer delillerin sorulması, Cumhuriyet Başsavcılığımız ile paylaşabileceği delillerin neler olduğunun sorulması, bu bilgi ve belgelerin, bilirkişi raporlarının suretlerinin temini ve şikayet ve delillerinin tespiti ile bu şekilde ikmal edilecek talimat evrakı sonucunun Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi rica olunur."
Eskişehir Barosu avukatlarından Altan Ulutaş, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığınca istenen bilgi, belge ve delilleri hazırladığını söyleyerek bunları önümüzdeki günlerde teslim edeceğini belirtti.
4 DEPO MÜHİMMAT İMHA EDİLMEDİ
Cephanelik patlaması ile ilgili halen cevaplanması gereken soru işaretlerinin bulunduğunu söyleyen avukat Altan Ulutaş, Afyonkarahasir'da imha edilmesi gereken 4 depo cephaneliğin imha edilmediği öne sürdü. Ulutaş şu şekilde konuştu:
"Susurluk'tan 5 cephanelik deposundan çıkartılan mühimmat Afyonkarahisar'da yönergelere aykırı bir şekilde Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı emriyle depolandı. Bir tanık Afyonkarahisar cephaneliğinde cephanelik depolarında 4 depo dolusu imha edilmesi gereken mühimmat olduğunu ancak imhaların Kara Kuvvetleri Komutanlığı emri olmadığı için yapılamadığını beyan etti. Bu durumda eğer 4 depo mühimmat zamanında ve yönergelere göre imha edilseydi Susurluk'tan gelen 5 depo mühimmat 2 depoya sığdırılmak zorunda kalınmayacaktı. Hatta depo boş kalacaktı. Bu mühimmatların nitelik ve cinsleri araştırılmalıdır. Bu mühimmatlar 4 depo mevcuda ulaşıncaya kadar neden bekletildi. Bugüne kadar bu konuda Genelkurmay bir açıklama yapmamıştır. Bu 4 depo mühimmat akıllara birçok soru getirmektedir. Biz patlamayla ilgili bütün soru işaretleri cevaplanmadan kaza olduğuna inanmayacağız."

KA(EK/AAA) (FOTOĞRAFLI)