İZMİR'de geçen yılın sonunda polisin yaptığı operasyon sonrasında, 'suç örgütü kurarak adam öldürme, tehdit, yaralama, tefecilik, ihaleye fesat karıştırma, işyeri ele geçirme, adli yargılamayı etkileme, zorla senet imzalatma, dolandırıcılık' gibi suçlara karıştığı iddiasıyla tutuklanan Avukat Devrim Alabay ve amcası CHP Karşıyaka eski İlçe Başkanı Adnan Alabay'ın da aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 53 sanık hakkında dava açıldı. Adnan Alabay'a 1675.5 yıl ve ömürboyu hapis, Devrim Alabay'a 1653.5 yıl ve ömürboyu hapis, Ali Alabay'a da 1623.5 yıl ve ömürboyu hapis cezası istendi.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, yaklaşık 1.5 yıl süren takibin ardından, elebaşılığını Avukat Devrim Alabay’ın yaptığı, yöneticileri arasında amcası CHP Karşıyaka eski İlçe Başkanı Adnan Alabay ile akrabası Ali Alabay'ın bulunduğu iddia edilen suç örgütüne yönelik operasyon düzenlendi. İzmir merkezli olarak Bursa ve İstanbul'da geçen yıl Aralık ayında, 50 adrese eş zamanlı baskın yapıldı. Avukat Devrim Alabay, Adnan Alabay ve Ali Alabay’ın da aralarında bulunduğu 53 kişi gözaltına alındı. 39 mağdurun şikayetci olduğu şüphelilerin adam öldürme, tehditle işyerlerini ele geçirme, yaralama olaylarına karıştıkları, sahte belgelerle toplam 3.5 milyon liraya yakın dolandırıcılık yaptıkları ileri sürüldü. Sanıkların ev ve işyerlerinde çok sayıda tapu, senet ve silah ele geçirdildi.
AKRABASININ İŞLEDİĞİ CİNAYETİ BAŞKASININ ÜSTLENMESİNİ SAĞLAMIŞ
Avukat Devrim Alabay'ın, kendisine müracaat eden kişilere sahte evraklar imzalattıktan sonra borçlandırarak işyerlerini ele geçirdiği, ayrıca Tufan Güloğlu'nun öldürülmesi olayında akrabası H.A.'nın cezaevine girmemesi için başka bir kişinin polise teslim olup suçu üstlenmesini sağladığı ileri sürüldü. Sanıkların, yine Alsancak semtinde başkasına ait işyerini sahte evrak düzenleyerek işadamına 1 milyon 800 bin TL karşılığında satmak için anlaştıkları, parayı aldıkları, ancak tapu işlemlerini gerçekleştirmedikleri öne sürüldü. Karşıyaka'da vefat eden bir kişinin 1 milyon 200 bin TL'lik mal varlığını da, yine sahte belgelerle üzelerine aldıkları ileri sürüldü.
ASKERİ PERSONEL TAŞINMASI İHALESİNDE USULSÜZLÜK
Taşımacılık şirketleri de bulunan şüphelilerin, özellikle askeri personelin taşınması için açılan ihalelere katıldıkları ve burada da çeşitli usulsüzlüklere karıştıkları iddia edildi. Suç örgütü üyelerinin, bu ihalelere katılan diğer firmaların, para vererek ya da tehdit ederek çekilmelerini sağladıkları iddia edildi. Sanıkların ayrıca, bir restoranı ele geçirmek için orada kavga çıkardıkları, çalışanları yaraladıkları, çeşitli davalarda, rüşvet vererek, bilirkişi raporlarının istedikleri şekilde çıkmasını sağladıkları iddia edildi.
Yine, kendilerinden şikayetçi olan H.K.'yi vazgeçmesi için silahla yaraladıkları, işadamı K.G.'ye zorla senet imzalattıkları, işadamı S.K.'yi tehdit ettileri, kendilerinden alacaklı olan bir kişiyi ise sahte belgelerle borçlandıdıktan sonra cezaevine girmesini sağladıkları ileri sürüldü.
SİYASİ NÜFUZ KULLANMA
Sanıklardan CHP Karşıyaka eski İlçe Başkanı Adnan Alabay'ın ise, siyasi nüfuzunu kullanarak işyerilerine ruhsat çıkardığı, ihaleler için aracı olduğu öne sürüldü. Adliyeye sevkedilen sanıklardan, aralarında Devrim Alabay, Adnan Alabay ve Ali Alabay’ın da bulunduğu 18 kişi tutuklandı. Sanıkların bankalardaki yaklaşık 3.5 milyon TL'lerine, çok sayıda lüks arabaya, işeri ve ev gibi gayrimenkullerine de el konuldu.
436 SAYFALIK İDDİANAME
Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Sinan Taşkın, 436 sayfa ve 88 ek klasörden oluşan iddianameyi hazırladı. İddianamede, kent genelinde özellikle de Karşıyaka İlçesi'nde organize suç örgütü kurarak faaliyet gösteren grubun işledikleri ileri sürülen suçlara yer verdi. Askeri personelin taşınması ihalelerinde kendilerine yardım etmesi için muvazzaf subaylardan yardım aldıklarını, bu subayları, maddi menfaat sağlamanın yanı sıra otele götürüp, rüşvet olarak kadınlarla birlikte olmalarını sağlandıklarını da iddia etti. Savcı Taşkın, 18'i tutuklu 53 sanıktan Devrim Alabay'a 1653.5 yıl ve ömürboyu, Adnan Alabay'a 1675.5 yıl ve ömürboyu, Ali Alabay'a da 1623.5 yıl ve ömürboyu hapis cezası istedi. Diğer sanıklar hakkında ise 2 yıl ile 140.5 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi. Sanıklar önümüzdeki günlerde İzmir 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim önüne çıkarılacağı bildirildi.
Aynı operasyonda tutuklanan Adnan Alabay’ın ağabeyi CHP İzmir eski İl Yöneticisi ve İl Delegesi Arif Alabay, cezaevinde kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmişti.