Cem TURSUN-Arzu KAYA-Taner YENER/İSTANBUL, () 22 Temmuz Operasyonu kapsamında adliyeye sevkedilen polislerin avukatları ortak bir basın açıklaması düzenledi. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde polis ailelerin de katılımıyla gerçekleşen açıklamayı Avukat Sevgi Şeker okudu.
17 Aralık operasyonundan bu yana yolsuzluk iddialarının irdelenmediği belirtilen açıklamada, "Milletin öz evlatlarına karşı toplum nezdinde psikolojik harekat gerçekleştirildiği görülmektedir. Mübarek Ramazan ayına veda etmeye hazırlandığımız şu günlerde oruç tutan müvekkillerimizin sahur bile yapmalarına izin verilmeden gece yarısı operasyonu ile gözaltına alınması hukuki uygulamaları tamamen ters bir işlemdir. Bir yandan 17 Aralık operasyonu şüphelilerinin ekranlarda yat keyiflerini izlerken, bir yandan vatan evlatlarının sahur bile yapamadan yaka paça gözaltına alınmasını komuoyunun takdirine bırakıyoruz" denildi.

"KELEPÇELEME YÖNTEMİ HUKUKA AYKIRI"
Müvekkillerinin kelepçelenmesi durumuna da değinen avukat Sevgi Şeker, "Azılı suçlulara uygulanan arkadan kelepçeleme yöntemi sadece vicdanları sızlatmamakta aynı zamanda ulusal ve uluslararası hukuka aykırılık teşkil etmektedir. Kaçma şüphesi olmayan, aramalarda görevlilere sanki misafir ağırlıyor gibi davranan, devlet terbiyesi almış bu arkadaşlara savcılığın verdiği 'kelepçe takın' talimatı tam anlamıyla bir garabettir" diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ ÖNCESİ ALGILARLA OYNANMAKTADIR"
Söz konusu bu operasyon ile 17 ve 25 Aralık operasyonunun üzerinin örtülmek istendiğini ifade eden avukat Şeker, "Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yolsuzluk girdabından kurtulmak amacıyla algılarla oynanmaktadır. Gözaltında bulunan emniyet mensupları yakın tarihimize damga vuran, Türkiye'nin bugünlere gelmesinde büyük rol oynayan operasyonlarda görev almışlardır. Müvekkillerimize yöneltilen sorularda dahi Selam, Tevhid, Kudüs örgütü soruşturmasında neden 200 civarında şahsın şüpheli olarak gösterildiği sorulmaktadır. Hal böyleyken içerisinde Başbakan ve bakanların da bulunduğu 7 bin kişinin dinlendiği iftirasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" şeklinde konuştu.

ORUÇLU POLİSLERİN KARŞISINDA KASITLI YEMEK YENİLDİ, SAHUR YAPMALARINA ENGEL OLUNDU İDDİASI
Gözaltındaki müvekkillerine uygulandığını belirttiği muameleleri de anlatan avukat Şeker, şöyle devam etti:

"Bazı müvekkillerimizin karşısında oruçlu oldukları bilinmesine rağmen görevli memurlar tarafından kasıtlı olarak yemek yendiği iddiaları bulunmaktadır. Özellikle sahur vaktinde sağlık kontrolü için hastaneye götürülerek sahur yapmalarına engel olunmakta, emniyetteki süreç eziyete çevrilmek istenmektedir. Yine operasyonu gerçekleştiren birimin başındaki müdür müvekkillerimize 'teröristler' şeklinde hitap ederek psikolojik baskı altına almaya çalışmaktadır. Bu nasıl bir zihniyettir ki yıllardır birlikte mesai arkadaşlığı yaptığı insanlara bir müdür terörist ifadesini kullanabilmektedir. Tüm bu uygulamalar birlikte değerlendirildiğinde müvekkillerimize yönelik sistematik bir işkence uygulandığı apaçık ortadadır. Bu işkence ve zor kullanımla ilgili sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunarak peşlerini bırakmayacağımızı gerek kendilerinin gerekse kamuoyunun bilmesini isteriz."

"SATIN ALINMAZ, RÜŞVET YEMEZ, HATIR GÖNÜL İLİŞKİLERİNE GİRMEZ İNSANLAR"
"Buradan Türkiye ve Dünya Kamuoyuna ve ölmemiş tüm vicdanlara seslenmek istiyorum. Günün ilk saatlerinden itibaren sahur sofralarından alınarak kelepçelenen bu insanlar kimdir, biliyor musunuz" diyen avukat Sevgi Şeker, "Onlar siz evlerinizde rahat uyuyasınız diye uyumayanlardır. Onlar gece gündüz demeden bu ülke için çalışan ama tek bir övgü bile beklemeyendir. Onlar bu ülkenin demokrasisi yok edilmek istendiğinde canlarını ortaya koyarak buna engel olanlardır. Onlar bölücülerin, hırsızların, yolsuzlukçuların, kara para aklayıcılarının en fazla korktuğu kimselerdir. Neden mi? Çünkü onlar satın alınmaz, rüşvet yemez, hatır gönül ilişkilerine girmez insanlar" ifadelerini kullandı.

"YARGILANMALARINA KANUNLA OYNANARAK MÜDAHALEDE BULUNULMASIN"
Polisler adına açıklamayı yapan avukat Sevgi Şeker, sözlerini şu şekilde sonlandırdı;
"Madem müvekkillerimizin suçlu olduğuna dair bir kanaat vardır, hükümetin şaibeli üyeleri bürokrasinin üst düzey yöneticileri ve yolsuzluk dosyalarında adı geçen kamu görevlilerinin üzerlerindeki dokunulmazlık zırhı çıkartılsın. Müvekkillerimizin de yargılanmalarına hakim savcı ayarlayarak veya kanunlarla oynanarak müdahalede bulunulmasın. Bu dosyalarla beraber hem yolsuzlukları yapanlar, birlikte yargılansınlar. Müvekkillerimizin müdahale edilmemiş Türk yargısına ve adaletine inancı tamdır ve memleketin her mahkemesinde yargılanmayı kabul edecek kadar da alnımız açıktır" Avukat Şeker'in sözleri uzun süre polis yakınları tarafından alkışlandı. Aileler, "Türkiye sizinle gurur duyuyor" şeklinde slogan attı.

(FOTOĞRAF)