ANTALYASPOR'un bir dönem amigoluğunu yapan, 18 yıl önce göğsünden vurulduğu için belden aşağısı tutmayan ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan 53 yaşındaki Kazım Toral, Antalya Adliyesi önünde tabanca ve pompalı tüfekle intihar girişiminde bulundu. Toral, polisin uzun süren çabası sonucu ikna edildi.
Polis telsizlerinden saat 10.30 sıralarında Antalya Adliyesi önündeki yolda bir kişinin pompalı tüfekle rastgele ateş ettiği ihbarı yapıldı. Olay yerine gelen polis ekipleri, engelli motosikleti içinde bir kişinin pompalı tüfek ve tabancayla beklediğini gördü. Haksızlığa uğradığını iddia eden kişinin Antalyaspor'un uzun yıllar amigoluğunu yapan ve 24 Ekim 1995'te Manavgat İlçesi'nde silahla yaralama sonucu belden aşağısı felç olduğu için tekerlekli sandalyeye mahkum Kazım Toral olduğu öğrenildi.
Geçen yıllarda evinin kesilen suyunu açtığı için mahkemece 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan ve borcunu ödeyeceğine dair imzaladığı taahhüdü yerine getirmediği için de kısa süre cezaevinde yatıp çıkan Kazım Toral, Antalya Su ve Atıksu İdaresi'nin (ASAT) biriken su borcunu ödemesi için kendisini mahkemeye vermesi üzerine 9 kez adliyeye gelip gittiğini söyledi.
Vücudunun yüzde 95'ini kullanamadığını ve engelli hayatı yaşadığını söyleyen Toral, "Eğer siz özürlü, engelli insanları kendinize çağırmakla onların ifadesini almakla görev yaptım sayıyorsanız bu Allah katında günahtır. Bir kaçak su kullandım diye 9 kere mahkemenize çağırdınız. Beni Side'de 1995 senesinde kurşunladılar. O gün bu gündür bir kere bile hiçbir mahkeme beni ifadeye çağırmadı. Engelli insanları ayağınıza çağırmayın" dedi.
İNTİHAR MEKTUBU BIRAKTI
Adliyeye gelmek için doping ilaçları aldığını, dostlarına intihar mektubu bıraktığını belirten Kazım Toral, "Kendilerini adalet sağlayıcısı gören yetkililer; Engelli yatalak ve kimsesiz bir insanı, sağlam insanlarla bir tutup, kanunlar böyle diyerek, o hasta ve engelli halleriyle karakollara çağırıp ifadesi alındıktan sonra, mahkeme mahkeme süründürmeyiniz. Bir polis gidip evinde yatağında ifadesini alamaz mı? Yatalak ve kimsesiz bir insan nereye kaçabilecek soruyorum sizlere?" diye konuştu.
'YAŞAMAK İSTEMİYORUM'
"Engelli ve tek başına yaşayan bir insanın suyunu kesip, su parasını ödeyemediği için o engelli haliyle mahkeme mahkeme süründürmek eğer adalet ise cehenneme döndürdüğünüz bu dünyamda yaşamak istemiyorum" diyen Kazım Toral, şöyle devam etti:
"Ama suç olduğunu bilmeden bir kereye mahsus bir arkadaşıma mecburiyetten açtırdığım su için, en az 9 kere, beni mahkemeye çağırıp ifademi aldınız. Bana 2 yıl 1 ay hapis cezası verdiniz ve suçumu da 'hırsızlık' olarak yazdınız. Kavgalarımın birçoğu hırsızlar ve onları koruyanlarla dolu iken bana bu yapıştırdığınız hırsızlık suçunu ne kabullenebilirim, ne de beni bu adi suçla damgalayanlara artık saygılı olup affedebilirim. Adaletin kalmadığı yerde yaşam da olmaz olsun."
POLİSİN İKNA ÇABALARI
Kazım Toral, polisin tüm ikna çabalarına olumsuz yanıt vererek eylemini uzun süre devam ettirdi. Zaman zaman pompalı tüfeği veya tabancayı kafasına dayayarak intihar edeceğini söyleyen Toral, arkasından yaklaşan motosikletli polis ekiplerine de tüfeğini doğrulttu. Antalya Emniyet Müdür Yardımcısı Erdal Dengiz'in de ikna etmek için dakikalarca dil döktüğü Kazım Toral, daha sonra eylemine son verdi.
Elindeki tüfek ve tabancayı teslim eden Toral, adliye binasına götürülerek nöbetçi savcıya sevkedildi. Daha sonra ambulansa alınan Kazım Toral, alkol kontrolü için hastaneye götürüldü.