ADANA ve Hatay'da TIR ve otobüslerde MİT'e ait arama yaptırmak isteyen Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu madde ile yetkili Cumhuriyet savcıları ardından, onları koruyan 20 polis de görevden alındı.
'Mühimmat ve silah' taşıdıkları iddiasıyla TIR ve otobüslerde Adana Cumhuriyet Savcıları tarafında arama yaptırılması istenmesi tartışmalara neden oldu. Bu gelişme üzerine Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atandı. TMK 10'uncu maddesiyle yetkili Cumhuriyet savcılarından Özcan Şişman Mersin'e atanırken Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, Aziz Takçı ile Mustafa Sırlı'nın da yetkileri alındı. 3 TIR'ı arattığı iddiasıyla müfettişlerin soruşturmasının ardından Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay da görevinden alındı.
Adana'da özel yetkileri kaldırılan Cumhuriyet Savcıları ile bu statüdeki savcıların koruma görevini yapan 20 polise de görevden el çektirildiği ortaya çıktı. Bu polislerin yerine  Emniyet Müdürlüğü Koruma Şubesi'nden yeni atamalar yapıldı.
BAKAN BOZDAĞ'A FEZLEKE
Başsavcı Süleyman Bağrıyanık'ın Antalya'ya atanmasının ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca, 19 Ocak'ta Adana'da savcılık kararı ile aranan TIR'lar ile ilgili ihbarın yapılış şekli ve ihbar sonrası gelişmelerle ilgili 'karşı casusluk faaliyetinin yapıldığı' iddialarıyla ilgili soruşturma açtı.
Özel yetkileri alınan Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı ise Kırıkhan'daki TIR'ın aratılmaması nedeniyle Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Osman Eker, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Hatay Cumhuriyet Savcısı Bestami Tezcan, merkeze alınan Hatay Emniyet Müdürü Ragıp Savaş, Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Koçyiğit hakkında fezleke hazırlayarak HSYK'ya suç duyurusunda bulunmuştu. Takçı, söz konusu yetkililerin 'suç delillerini gizleme, suçluyu kayırma, görevi kötüye kullanma ve gizlilik ihlali' suçlarını işlediğini vurgulamıştı.
Söz konusu iddialar kapsamında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında Adana Cumhuriyet Savcılığı'nın fezleke hazırladığı da CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla kesinlik kazandı. BK(OA/İD)