ADANA'da geçen pazar günü 3 TIR'da arama yaptıran özel yetkili Adana Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı ile birlikte Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca ile içinde silah bulunduğu iddiasıyla 2 otobüsü aratan Savcı Mustafa Sırlı'nın özel yetkileri kaldırıldı. 3 gün önce de Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık başka bir ile atanmış, Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu hakkında da müfettişler inceleme başlatmıştı.
Adana'da geçen 19 Ocak'ta jandarma ekipleri, silah ve mühimmat taşıdığı ihbar edilen 3 TIR'ı Tarsus- Adana- Gaziantep (TAG) otoyolunun Ceyhan Gişeleri'nde, 1 TIR'ı da Tarsus- Adana- Gaziantep otoyolunu Adana Havalimanı'na bağlayan Öğretmenler Bulvarı'nda durdurarak aramıştı. O gün nöbetçi olan Adana Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı tarafından jandarmaya yaptırılan arama, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un TIR'ların MİT'e ait olduğunu belirtmesi ile durduruldu. 4 TIR'ın 3'ünde arama yapılıp fotoğraflar çekildi, tutanaklar düzenlendi. Ardından da serbest bırakıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı bir konuşmada TIR'da arama yaptıran Cumhuriyet Savcısı'na ve jandarmaya tepki gösterdi. Hafta başında Jandarma Genel Komutanlığı, TIR'ların aranmasıyla ilgili soruşturma başlatarak Adana'ya müfettiş gönderdi.
ÖZEL YETKİLERİ KALDIRILDI
Bu gelişmenin ardından arama yaptıran Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu madde ile yetkili Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı ile birlikte aynı statüdeki Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca ve 10 Ocak Adana'da içinde silah bulunduğu iddiasıyla iki otobüsü aratan Cumhuriyet Savcı Mustafa Sırlı'nın da özel yetkileri kaldırıldı. HSYK 1'inci Dairesi'nce alınan kararla ilgili tebligat bugün öğleden sonra savcılara tebliğ edildi. Ahmet Karaca Başsavcı Vekili olarak görevine devem ederken, Takçı ile Sırlı Adana'da düz savcı olarak kaldı.
Adana'ya atanan Hatay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Doğan, TMK'dan sorumlu Başsavcı Vekili oldu. Ayrıca Cumhuriyet Savcıları Cumali Tülü ile Yaşar Suntar da TMK savcısı olarak görev yapacak.
HSYK'YA SUÇ DUYURUSU
Cumhuriyet Savcısı Aziz Takçı'nın adı, daha önce de Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nde 1 Ocak'ta ihbar üzerine durdurulan bir TIR'da Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu maddesiyle yetkili Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman'ın arama yapmak istemesinin ardından yaşanan gelişmelerle duyulmuştu. Hatay bölgesinden sorumlu olan Savcı Şişman'ın kendi isteğiyle görev bölgesinin değiştirilmesini istemesi üzerine Hatay bölgesinin sorumluluğu Gaziantep bölge sorumlusu olan Aziz Takçı'ya verilmiş, Savcı Şişman da Gaziantep bölgesine atanmıştı. Özcan Şişman sonraki HSYK kararı ile Mersin Cumhuriyet Savcılığı'na atandı.
SAVCI TAKÇI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU
Bu gelişmelerin ardından Aziz Takçı, Kırıkhan'daki TIR'ın aratılmaması nedeniyle Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Osman Eker, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Hatay Cumhuriyet Savcısı Bestami Tezcan, merkeze alınan Hatay Emniyet Müdürü Ragıp Savaş, Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Koçyiğit hakkında fezleke hazırlayarak HSYK'ya suç duyurusunda bulunmuştu. Takçı, söz konusu yetkililerin 'suç delillerini gizleme, suçluyu kayırma, görevi kötüye kullanma ve gizlilik ihlali' suçlarını işlediğini vurgulamıştı.
Bu arada, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında Adana Cumhuriyet Savcılığı'nın fezleke hazırladığı iddiası ile ilgili olarak Başsavcılık çevreleri "Bilgimiz yok" demekle yetindi. MK(OA/AAA)