QASSAP TAHLİYE OLDU
Suriye'deki muhaliflere kimyasal silah yapımında kullanılan maddelerden temin etmeye çalıştığı öne sürülen Suriyeli Hytham Qassap ile ona yardım ettiği ileri sürülen sanıklar hakim karşısına çıktı. Suçlamaları kabul etmeyen sanıklardan tutuklu Qassap, kendisinin Özgür Suriye Ordusu mensuplarına gıda ve insanı yardım temin ettiğini ileri sürdü. Savunmasını tercüman aracılığıyla yapan Qassap, suçlamaya konu maddelerin kimyasal silah yapımında kullanıldığını bilmediğini öne sürdü. Bilgisayar mühendisi Qassap, savunmasında şunları anlattı:
"Suriye'de savaşan kardeşlerime gıda ve malzeme temininden başka bir amacım yoktur. El Kaide veya buna benzer diğer gruplarla bir ilgim yoktur. El Kaide yapılanması ile savaş halindeyiz. Ele geçirilen malzemeler tıbbi ürünlerdir. Telefon konuşmalarında geçen malzemeler Humus'ta Özgür Suriye Ordusu'ndaki kişilerin istemesi üzerine araştırdım. Bunların nerede kullanılacağı konusunda bilgi vermediler. Ancak beyaz fosforun atılacağı yerde duman meydana getireceğini söylemişlerdi. Ele geçirilen dokümanlardaki çizimler benim tarafımdan yapılmamıştır. Kimyasal maddeler ve bunların formülleri hakkında bilgim yoktur. Bu olaylar sırasında yabancı ülke vatandaşları ile herhangi bir görüşmem olmadı. Türkiye'deki faaliyetlerim tamamen yasal sınırlar içinde olmuştur. Türk milletine zarar verecek bir durum içinde olmam mümkün değildir."
Diğer tutuksuz sanıklar da, söz konusu maddelerle ilgili araştırma yapıp, elde ettikleri bilgiyi paylaştıklarını belirterek suçlamayı kabul etmedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Hytham Qassap'ın tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi. MKA(BY/AAA)