SAMSUN’da 2008 yılında çalıştığı bankanın müşterilerinin ticari kredi hesaplarını kullanarak zimmetine 3.5 milyon Lirayı geçirip ABD’ye kaçan 32 yaşındaki Tolga Basmacı’nın yargılaması devam ederken ABD'den yapılan iadeye cevap geldi. ABD'li yetkililer mahkemeye yazı yazarak suçu işleyen kişinin Basmacı olup olmadığının tespit edilmesi için bir fotoğrafını ve aynı dönemde bankada çalıştığı bir kişi tarafından teşhis edilmesini istedi. Mahkemede bankaya yazı yazarak zanlıya ait fotoğraf ve tanıyanların tespitini istedi.
2008 yılında ortaya çıkan olayda, 3 yıl şubede ticari hesaplardan sorumlu müşteri temsilcisi olarak çalışan Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu Tolga Basmacı iddiaya göre bankayı dolandırdı. Basmacı, 79 kişiye ait şirketlerin ticari hesaplarından toplam 3.5 milyon Lirayı kredi kullanılmış gibi göstererek İsmail Dirican’a ait 2 şirketin hesaplarına aktardı. Bu hesaplardaki paraları da çekerek kendisine ait hesaplara aktardıktan sonra ortadan kayboldu. Banka müşterilerinin şikayeti üzerine müfettişlerin yaptığı incelemenin ardından vurgun olayı ortaya çıktı. Bankanın şikayeti üzerine de savcılık soruşturma başlattı. Basmacı’ya yardım ettiği iddia edilen İsmail Özakar ile paraların aktarıldığı şirketin sahibi İsmail Dirican tutuklanıp cezaevine gönderildi. Hesaplarında işlem yapılan 5 şirket ortağı da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
ABD’de olduğu belirlenen Tolga Basmacı hakkında da yakalama kararı çıkartılarak, 49 sayfadan oluşan iddianameyle Samsun 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne 8 sanık hakkında bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık yapmak ve bankacılık kanununa muhalefet etmek suçlarından 19 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Samsun 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama devam ederken ABD'de bulunan Basmacı'nın iadesi istendi. ABD'li yetkililer, mahkemeye yazı yazarak Türkiye'de aranan ve iadesi istenilen Tolga Basmacı'nın işlediği ileri sürülen suçun kesin delillerini, Basmacı'nın fotoğrafını ve aynı dönemde bankada çalışan bir kişinin fotoğraftan sanığı teşhis ettiğine dair ifadesinin alınmasını istedi. Bunun üzerine mahkeme de bankaya yazı yazarak Tolga Basmacı'nın bir fotoğrafını ve sanığı tanıyan bir kişinin tespit edilmesini talep etti. Yargılama sırasında bir süre tutuklu kalan İsmail Dirican ile İsmail Özakar da tahliye edilmişti.
Şirketleri üzerinden para aklandığı ileri sürülen İsmail Dirican ilk celsede yaptığı savunmasında olayla ilgisinin bulunmadığını belirterek, "Tolga’yı bankaya gidip gelirken tanıdım. Kendisi sürekli pahalı ve lüks otomobillere biniyordu. En son BMW X5’i vardı. Kolunda 10 bin liralık saati bulunuyordu. Ailece zengin olduklarını Samsun’da 10-15 dairelerinin olduğunu söylüyor, Çorum’a da 3-4 milyon Lira kağıt fabrikası yapmak için fizibilite çalışması yapıyordu. Kariyer yapmak için bankada çalıştığını söylüyordu. Benim hesaplarıma, banka müşterilerinin hesaplarından aktarılmış para yoktur” dedi. Hesaplarından kredi kullanılan şirket sahipleri ise bankanın mağduriyetlerini giderdiğini belirterek sanıklardan şikayetçi olmadıklarını söylemişti.